Kirurga Breclja naj bi odpustili z onkološkega inštituta, vodstvo to zanika

Svet OI je danes razpravljal o kandidatih, ki bi lahko prevzeli vodenje inštituta, če vlada potrdi razrešitev Janeza Remškarja. Med njimi naj bi bila tudi Zlata Štiblar Kisić, ki pa se ji zaradi očitanih nepravilnosti obeta odpoved. Tudi kirurg Erik Brecelj je pred začetkom seje presenetil s trditvijo, da naj bi ga odpustili. Vodstvo to zanika.

Erik Brecelj Foto: Tamino Petelinšek/Sta
Erik Brecelj Foto: Tamino Petelinšek/Sta

LJUBLJANA > Erik Brecelj, ki je sicer predstavnik zaposlenih v svetu, na začetku seje ni želel sesti za mizo, kjer sedijo svetniki, češ da je dobil odpoved delovnega razmerja in potemtakem v svetu nima več kaj početi.

Ker sta mu predsednica sveta Darinka Miklavčič in članica Nevenka Lekše odgovorili, da nimata informacije, da ne bi bil član sveta, je vendarle prisedel. Večina seje je nato potekala za zaprtimi vrati, generalni direktor Remškar in strokovni direktor Janez Žgajnar pa se seje nista udeležila.

Brecelj je po seji sveta medijem pojasnil, da je danes dobil informacijo o tem, da je Remškar dal navodilo pravnici, naj zanj spiše odpoved delovnega razmerja. Tega naj ne bi želela storiti, zato Brecelj danes še ni prejel odpovedi.

Vodstvo Onkološkega inštituta Ljubljana pa zatrjuje, da Breclju niso dali odpovedi delovnega razmerja.

Brecelj pravi, da je nad inštitutom obupal in da je danes že pripravil dokumentacijo, da bo predal svoje delo in zapustil inštitut.

Pravnica, ki naj bi Breclju spisala odpoved delovnega razmerja, je pomočnica generalnega direktorja za pravne zadeve Štiblar Kisićeva, ki danes ni želela dati izjave medijem.

Prav Štiblar Kisićeva pa naj bi bila med kandidati za vršilko dolžnosti generalnega direktorja po tistem, ko bo oz. če bo vlada potrdila Remškarjevo razrešitev. Za razrešitev se je namreč že izrekel svet zavoda.

Vodstvo inštituta sicer pripravlja dokumentacijo za postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi Štiblar Kisićeve, saj so na podlagi anonimne prijave ugotovili, da je prejela nezakonito plačilo za nadurno delo, ki presega 5000 evrov. Odredbo za nadurno delo je pripravila sama, nepravilnosti pa je ugotovila revizija, je Remškar zapisal v izjavi za medije, ki so jo med sejo posredovali novinarjem.

Štiblar Kisićevo, ki je na inštitut prišla ravno v času Remškarjevega vodenja, bodo ovadili zaradi suma goljufije.

Predsednica sveta Miklavčičeva o odpovedi Breclju uradno ni obveščena, v izjavi po seji pa je povedala, da je svet to izvedel neuradno. “Generalnega direktorja smo razrešili in vso dokumentacijo dali v postopek. Za nas je ta zgodba zaključena. V tem vmesnem obdobju je nastal prazen prostor, kjer so možni razni pritiski,” je dejala. Opozorila je, da pred vladno potrditvijo Remškarjeve razrešitve ta deluje kot generalni direktor s polnimi pooblastili, čeprav ga je svet inštituta razrešil pred enim mesecem.

Zaradi “razrešitve na pol” ima tako Remškar priložnost, da se “morda maščuje nad drugimi in vleče določene poteze”, je povedala Miklavčičeva in dodala, da lahko “v tem vmesnem obdobju pričakujemo marsikaj, od osebnih diskreditacij, ponižanj in žalitev”. A s pismi, ki jih Remškar piše, se svet po njenih besedah ne misli ukvarjati.

Po njenih navedbah so v delu seje, ki je bil zaprt za javnost, govorili o več kandidatih, ki bi lahko prevzeli vodenje inštituta potem, ko in če bo vlada potrdila Remškarjevo razrešitev. “Za zelo kratko obdobje bomo imenovali nekoga, ki že pozna onkološki inštitut, nato pa bomo v kratkem času izvedli transparentni postopek razpisa za novega generalnega direktorja,” je dejala.

O imenih kandidatov ni želela govoriti. Je pa Remškar v pisni izjavi medijem zapisal, da ga je Štiblar Kisićeva danes obvestila o tem, da bo imenovana za v. d. generalnega direktorja.

STA


Najbolj brano