Kirurg Blumauer ovaden za smrt štirih otrok

Kriminalisti nekdanjemu kirurgu v programu otroške srčne kirurgije Robertu Blumauerju s kazensko ovadbo po neuradnih podatkih očitajo štiri kazniva dejanja malomarnega zdravljenja, ki naj bi prispevalo k smrti štirih otrok, poroča današnji Dnevnik. Policisti naj bi preverjali tudi okoliščine smrti drugih otrok.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Na ljubljanski policijski upravi so za Dnevnik potrdili, da so kriminalisti konec novembra na pristojno državno tožilstvo v Ljubljani podali kazensko ovadbo zoper eno fizično osebo zaradi suma storitve štirih kaznivih dejanj malomarnega zdravljenja in opravljanja zdravilske dejavnosti. Po podatkih časnika naj bi se v kazenski ovadbi našel prav Blumauer, medtem ko njegov mentor David Mishaly naj ne bi bil osumljen.

Kazniva dejanja se nanašajo na smrt štirih otrok. Do teh primerov se je negativno opredelila tudi mednarodna nadzorna komisija, ki jo je imenovala zdravniška zbornica. Komisija je namreč ocenila, da so med zdravljenjem nastale pomanjkljivosti, kriminalisti pa so v Blumauerjevih dejanjih prepoznali tudi znake kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja.

Kriminalistična preiskava se še nadaljuje. Po informacijah Dnevnika policisti preverjajo tudi okoliščine smrti drugih otrok, hkrati pa preiskujejo tudi poslovni in administrativni del ureditve otroške srčne kirurgije, ki je že dlje časa tarča očitkov.

V programu, ki je slonel na prihodih izraelskega kirurga Davida Mishalyja, so bili otroci in mladi s prirojenimi srčnimi napakami glede na ugotovitve nadzornikov po nepotrebnem ogroženi. Štirje, pri katerih so poteze vseh akterjev posebej preučili, bi imeli glede na rezultate zdravniškega nadzora ob bolje zastavljeni organizaciji dela in boljših odločitvah vpletenih večje možnosti preživetja. To so po podatkih Dnevnika tudi tisti primeri, za katere je ovaden nekdanji kirurg Blumauer.

Na UKC Ljubljana, kjer je bil Blumauer zaposlen do avgusta lani, zadeve ne komentirajo, ker je preiskava še v teku. So pa potrdili, da so jih nedavno obiskali kriminalisti glede tega primera in opravili nekaj pogovorov z zaposlenimi.

Blumauerjev odvetnik Andrej Pitako pa je povedal, da ni prejel nobene ovadbe.

STA


Najbolj brano