Kipec kot priznanje za štiri desetletja letenja

“Dobiti kipec ni nekaj vsakdanjega. To se zgodi enkrat v življenju in nikoli več,” je včeraj na Brdu pri Kranju dejal dobitnik najvišjega priznanja civilne zaščite, obalni letalec Benjamin Ličer. Poleg njega je včeraj prejelo priznanje še deset posameznikov ali organizacij s Primorske.

Dobitnik kipca civilne zaščite Benjamin Ličer s predsednikom 
Borutom Pahorjem. Foto: STA
Dobitnik kipca civilne zaščite Benjamin Ličer s predsednikom Borutom Pahorjem. Foto: STA

BRDO PRI KRANJU > “Res sem ponosen na tako priznanje. Zahvala zanj pa gre mojim staršem, družini in predvsem matičnemu aeroklubu - Obalnemu letalskemu centru Portorož, s katerim se že desetletja trudimo za nadgradnjo sistema zaščite in reševanja,” nam je včeraj takoj po podelitvi priznanj civilne zaščite na Brdu pri Kranju povedal nagrajeni letalec Benjamin Ličer - Benjo.

Letalski veteran in eden od glavnih motorjev portoroškega aerokluba je prejel kipec civilne zaščite, najvišje priznanje za svoje življenjsko delo. Z letali v sistemu zaščite in reševanja sodeluje že 42 let. “Zgodba izvira še iz leta 1979, ko sem bil skupaj z aeroklubom pobudnik, da bi z letali opravljali izvidniške prelete požarno ogroženih območij. Iz letal smo potem sporočali o požarih, onesnaženjih morja in vseh ostalih dogodkih. Prav po našem vzoru je država potem to dejavnost razširila še na šest drugih letalskih centrov,” je pojasnil Ličer.

Številne nagrade v primorske roke

Poleg Ličerja je na Brdu pri Kranju včeraj prejelo priznanja še deset Primorcev ali organizacij s Primorske. Bronasti znak civilne zaščite so za reševanje ponesrečencev ob lanski hudi prometni nesreči v megli nad Razdrtim prejeli sežanski gasilec Primož Maurič, postojnski reševalec Gregor Vidrih in postojnski župan Igor Marentič, za gašenje velikega požara na Kraškem robu pa gasilca Marko Adamič in Denis Slavec. Srebrni znak so za svoje redno delo prejeli pivški pirotehnik in gasilec Danilo Gerzetič, poklicna gasilska enota iz Nove Gorice in novogoriški tehnični potapljač Damir Podnar. Zlati znak pa je prejela občina Bovec ter poveljnik cerkniške civilne zaščite in gasilske zveze Jože Turšič.

Dva bronasta znaka so podelili gasilcem za gašenja požara na Kraškem robu.

Odkril nešteto požarov

Ličer poudarja, da brez svojega letalskega kluba vsega tega ne bi mogel doseči, še bolj pa je zadovoljen, da je po njegovi pobudi letalstvo postalo del sistema zaščite in reševanja.

Kot so poudarili na včerajšnji svečanosti, je prav po zaslugi Ličerja Obalni letalski center Portorož postal gonilna sila pri opazovalnih preletih nad požarno ogroženimi območji in morskim akvatorijem. Ličer je v svoji dolgoletni karieri odkril nešteto požarov v naravi ter onesnaženj morja, odkril številne ljudi, potrebne pomoči, in sodeloval v mnogih akcijah ter vajah zaščite, reševanja in pomoči.

Njemu in vsem ostalim, ki sodelujejo v sistemu zaščite in reševanja, se je zahvalil slavnostni govornik, predsednik države Borut Pahor. Obenem je opozoril na spreminjanje varnostnih razmer v zadnjih letih in izpostavil potrebo po premišljenih in racionalnih ukrepih, ki bi sistem nacionalne varnosti okrepili in posodobili, da mu bodo ljudje zaupali in se nanj v celoti zanesli.

Kako s helikopterji?

Denar za sistem zaščite in reševanja, ki bi ga namenili le vojski, bi bil po Pahorjevem prepričanju napačna odločitev. Poudaril je, da potrebujemo posodobitev vseh sistemov, od obveščevalnih služb do policije, vojske in tudi civilne zaščite. Njena posodobitev bi morala po njegovem prepričanju iti v smeri povečanja zmogljivosti enot za hitre reševalne intervencije ter specializiranih enot.

Nedavna izkušnja iz krize z migranti po njegovih besedah narekuje posodobitev zmogljivosti za oskrbo, nastanitev in prvo pomoč. Dotrajanost opreme je po njegovem mnenju opazna tudi pri najzahtevnejši tehnologiji, zato bi bilo treba premišljeno najti rešitve glede zagotavljanja namenskih helikopterjev za nujno medicinsko pomoč in reševanje v gorah.

Tri bronaste znake civilne zaščite so podelili zaslužnim za reševanje lanske hude prometne nesreče nad Razdrtim.

Nagrajeni reševalci z nesreče in gasilci

Na letošnji slovesnosti ob dnevu civilne zaščite, ki ga praznujemo 1. marca, so včeraj na Brdu pri Kranju podelili 46 priznanj, preostalih 244 pa bodo podelili od danes do sredine meseca na 13 regijskih podelitvah.

DANIJEL CEK


Najbolj brano