Kdor v petek želi brezplačno pravno pomoč, naj si sestanek zagotovi še danes

Odvetniška zbornica Slovenije (OZS) poziva državljane, ki bi v petek, na pro bono dan oziroma dan brezplačne pravne pomoči, želeli nasvet izbranega odvetnika, naj si ga zagotovijo danes. Pravna pomoč se bo namreč opravljala po predhodni najavi ter večinoma ustno, tako po telefonu kot v odvetniški pisarni.

Odvetniška zbornica Slovenije poziva državljane, ki bi v petek, na dan brezplačne pravne pomoči, želeli nasvet izbranega odvetnika, naj si ga zagotovijo danes.  Foto: STA
Odvetniška zbornica Slovenije poziva državljane, ki bi v petek, na dan brezplačne pravne pomoči, želeli nasvet izbranega odvetnika, naj si ga zagotovijo danes.  Foto: STA

LJUBLJANA > Odvetniki želijo s pro bono dnevom pomagati predvsem tistim, ki so pomoči najbolj potrebni, in ki si zaradi pomanjkanja denarja ne upajo prestopiti praga njihovih pisarn, piše na spletni strani OZS.

Prav zato odvetniki opozarjajo, da pravno pomoč v okviru te akcije lahko tudi odklonijo, če se izkaže, da ima nekdo že pooblaščenca, pa si želi le brezplačno preverjati njegovo delo ali pa se izkaže, da posameznik preverja odgovore na svoja vprašanja pri več odvetnikih.

Odvetniki, sodelovala naj bi približno tretjina slovenskih odvetnikov, torej okoli 600, bodo v petek predvsem posredovali splošne informacije o problemu oziroma sporu in pojasnili pravne možnosti, ki jih omogočata zakonodaja in sodna praksa.

Kateri odvetniki bodo v petek sodelovali v pro bono akciji, je najbolj razvidno z zemljevida, ki ga je na svoji spletni strani objavila odvetniška zbornica. Uporabnik klikne na eno od izbranih večjih slovenskih mest, nato pa se mu prikaže seznam vseh odvetnikov iz tega sodnega okrožja, ki bodo v petek dajali brezplačne nasvete. Če torej uporabnik klikne na Kranj, se mu bodo na seznamu prikazala tudi imena odvetnikov z Jesenic ali pa iz Tržiča.

Na seznamu so prikazane osnovne kontaktne informacije odvetnikov, s klikom na posamezno ime pa se odpre posebna stran z dodatnimi informacijami, kot so področje delovanja izbranega odvetnika ali pa jeziki poslovanja. Ob klicu v izbrano odvetniško pisarno, naj se posameznik sklicuje na dan odvetniške pravne pomoči pro bono, so opozorili v zbornici.

Po statistiki, ki jo vodijo na zbornici, je lani na podoben dan za brezplačen pravni nasvet zaprosilo 2700 ljudi, pri čemer se je največ vprašanj nanašalo na delovno in socialno pravo, sledilo pa je civilno pravo, kar je po oceni zbornice odraz težkega ekonomskega položaja v državi.

Odvetniška zbornica obstaja že 145 let, vendar je z naredbo iz 19. decembra 1918 postala nacionalna zbornica. Pro bono dan bo letos potekal četrtič.

STA


Najbolj brano