Kdo peče najboljši kruh?

Zlato priznanje za odlično kakovost pekovskih izdelkov za leto 2015 je dobilo 18 slovenskih podjetij. Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) jim je danes v Ljubljani podelila zlata priznanja za 91 izdelkov - različne vrste kruha, pekovskega peciva, finega pekovskega peciva, čajnega peciva in testenin.

Pek za dober izdelek potrebuje dobro moko, mlinar pa jo lahko naredi iz dobre pšenice. Foto: /
Pek za dober izdelek potrebuje dobro moko, mlinar pa jo lahko naredi iz dobre pšenice. Foto: /

LJUBLJANA > Pekarska podjetja so na ocenjevanje letos prijavila rekordno število izdelkov, in sicer 98, je povedala Jana Ramuš iz Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS na novinarski konferenci pred podelitvijo nagrad. Zlato priznanje je prejelo 91 izdelkov. Še vedno prevladuje kruh; zlato priznanje je prejelo 54 vrst kruha.

Med nagrajenci so Žito, Pekarna Vrhnika, Kruh pecivo, Gorenjka, Dolenjske pekarne, Pekarna Spar, Pekarna Postojna, Pekarna Piskač, Pekarna Pečjak, Pekarna Marankovci, Mlinotest, Mlinotest Kruh Koper, Mlinopek, Pekarna Grosuplje, Hlebček, Delikatesa Premium, slaščičarstvo Delakorda in Miklavška pekarna A&V Lešnik.

Najpomembnejša sta vonj in okus

Ocenjevali so videz in lastnosti skorje ter sredice, najpomembnejša pa sta bila vonj in okus, je povedal Tomaž Požrl z ljubljanske biotehniške fakultete, ki je predsedoval komisiji za ocenjevanje izdelkov. Povedal je, da so bodo ob koncu leta še enkrat vzeli vzorce s polic trgovin in jih preverili. “Kontrola kakovosti je konstantna,” je dejal.

Pekarstvo je ena najmočnejših panog v Sloveniji, meni Ramovševa. Družb, pri katerih je bilo pekarstvo prva dejavnost, je bilo predlani 332, zaposlovale pa so več kot 3600 ljudi. Če bi upoštevali še obrtnike in samostojne podjetnike, bi jih bilo okoli 800, če bi upoštevali še tiste, ki jim to predstavlja dopolnilno dejavnost ali eno od več dejavnosti, pa še bistveno več.

Direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetji pri GZS Tatjana Zagorc je dejala, da s temi nagradami počastijo tisto, kar je na trgu najbolj pomembno - kakovost. “Pekarski izdelki so eni od tistih, ki so dan za dnem pri kar nekaj obrokih ključno hranilo in kot taki morajo biti kakovostni,” je dejala.

Pek potrebuje dobor moko, mlinar pa dobro pšenico

Ob tem je Zagorčeva opozorila, da kakovost ni samoumevna. “Pek za dober izdelek potrebuje dobro moko, mlinar pa jo lahko naredi iz dobre pšenice. To se je pokazalo tudi pri ocenjevanju. Kakovost moke je izjemno pomemben parameter,” je dejala.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je na podelitvi nagrad dejal, da je ta teden lepo biti prehranski minister. Na obisku v Sloveniji so se mudili kitajski inšpektorji, ki so pregledali slovenske mlečne obrate, saj želi Slovenija na Kitajsko izvažati mlečne proizvode, inštitut za nutricionistiko pa je šestim slovenskim proizvodom prvič podelil znak 'najbolj inovativno novo živilo'.

Slovenija, tako Židan, kot država nima idealnih možnosti za proizvodnjo hrane, naše kmetije so majhne, narava je lepa, a jo je težko obdelovati, slovenski trg ni velik, naši potrošniki so - sicer upravičeno - zahtevni, poleg tega pa živimo v osrčju Evrope, kjer je konkurenca velika. “Zato ne moremo zmagati z običajno masovno proizvodnjo. Današnja prireditev kaže, da delamo posebne produkte. Produkte, ki so zelo okusni, lepi in s katerimi lahko postajamo zmagovalci,” je sklenil.

STA


Najbolj brano