Kdo je Jernej Sekolec?

Jernej Sekolec je bil do imenovanja za slovenskega člana arbitražnega sodišča za določitev meje s Hrvaško v slovenski javnosti praktično neznan. Za arbitra v sporu o meji je bil izbran leta 2011, njegova glavna aduta pa sta bila bogate izkušnje na področju arbitraže in ugled v mednarodnem prostoru.

Tedaj se je kot edini kandidat prijavil za položaj, vlada Boruta Pahorja ga je podprla, takratni predsednik republike Danilo Türk je njegovo kandidaturo poslal v DZ, ki ga je s 54 glasovi za na tajnem glasovanju izvolil za člana omenjenega sodišča.

67-letni Sekolec je rojen v Lendavi, diplomiral je na ljubljanski pravni fakulteti, magistriral na zagrebški iz mednarodnega gospodarskega prava, doktoriral pa v Novem Sadu. Najprej je delal na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti, od leta 1982 do 2001 je bil član sekretariata Komisije ZN za mednarodno trgovinsko pravo (Uncitral), nekaj časa je bil direktor oddelka za mednarodno gospodarsko pravo v uradu ZN za pravne zadeve na Dunaju.

Leta 2008 je bil izvoljen za člana londonskega mednarodnega arbitražnega sodišča, leta 2011 pa za člana stalnega arbitražnega sodišča v Haagu. Je svetovljan, zbiratelj pozabljenih knjig, ljubitelj tenisa, ki ob južnoslovanskih jezikih aktivno govori angleško, francosko, nemško, špansko in esperanto. Sekolec v skladu s pravili arbitražnega sodišča v javnosti nikoli ni govoril o dogajanju na sodišču, zelo naivno pa se je ujel v telefonsko vohunsko zanko, kar je za izkušenega mednarodnega pravnika res presenetljivo. S tem je najbrž tudi zapečatena, ali vsaj zaustavljena, njegova kariera arbitra v mednarodnih pravnih institucijah.

DES


Najbolj brano