Kdo bo plačal usposabljanje svetnikov v zavodih?

Novela zakona je javnim zavodom s področja kulture naložila še dodatne naloge, saj bodo morali pošiljati člane svetov zavodov na izobraževanja na ministrstvo. V Sloveniji je približno 200 zavodov in 1000 članov njihovih svetov. V vodstvih kulturnih ustanov se sprašujejo, kdo bo plačal stroške usposabljanj in zakaj jih sploh potrebujejo.

Jeseni bodo morali v šolo tudi člani svetov javnih zavodov s področja kulture Foto: Leo Caharija
Jeseni bodo morali v šolo tudi člani svetov javnih zavodov s področja kulture Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Vsakoletno obvezno usposabljanje vseh članov svetov javnih zavodov s področja kulture je uvedla novela zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo oziroma pravilnik, ki je začel veljati aprila. Direktorji zavodov opozarjajo, da njegova določila niso jasna. Iz piranske knjižnice so tako na ministrstvo že naslovili vprašanje: “Ali bo popolnoma nepotrebno usposabljanje članov sveta javnih zavodov za kulturo pripomoglo k zmanjšanju porabe proračunskega denarja v javnem sektorju?”

Začeli bodo jeseni

Usposabljanje ne bo povečalo porabe proračunskega denarja, saj zanj ni namenjenega denarja, so odgovorili na ministrstvu. A vendar, “ministrstvo krije zgolj stroške izobraževanja”, ki ga bodo izvajali strokovnjaki za posamezna področja, zaposleni na ministrstvu, in mogoče tudi zunanji sodelavci, so odgovorili na naše vprašanje, kdo bo članom svetov plačal potne stroške, dnevnice, nadomestilo za izostanek v službi.

Z usposabljanji naj bi začeli jeseni, ko naj bi v Ljubljano začeli prihajati člani svetov 200 kulturnih zavodov iz vse Slovenije. Približno 1000 jih je, ki bodo morali štiri ali pet ur poslušati nasvete o upravljanju javnega zavoda, o zakonodaji, financiranju in drugih temah, povezanih z delovanjem v kulturi in aktivno sodelovati v razpravah. Udeležba je obvezna za člane svetov, ne pa tudi za vodstvo javnih zavodov.

Se bodo člani svetov umaknili?

“Določila pravilnika so nejasna, stvari slabo dorečene,” opozarja tudi predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen. “Smo javni zavodi, katerih ustanovitelji so lokalne skupnosti, svetnikov ne imenujemo sami. Kdo jih bo napotil na usposabljanje, kdo jim bo zagotovil proste dneve v službah, kdo plačal potne stroške, kdo lahko opraviči njihov izostanek, kaj sploh je opravičljivo,” je le nekaj vprašanj, ki jih zastavlja, jasnih odgovorov pa nima. Na ministrstvo apelira, naj še enkrat razmisli o smiselnosti izobraževanja.

Članom svetov, ki se usposabljanja ne bodo udeležili, grozi odpoklic. “Ne verjamem, da se bodo starejše članice, ki imajo za seboj že mnogo let delovanja v svetu, vsako leto vozile v Ljubljano na usposabljanje. Prejkone bodo izstopile iz sveta ali pa ne bodo ponovno kandidirale. V prihodnje bo težko dobiti nove člane sveta, še posebno, če institucije ne bodo plačevale potnih stroškov za njihovo usposabljanje,” opozarja Marko Matičetov, član sveta piranske knjižnice.

HELENA RACE


Najbolj brano