Kdo bo novi minister ali ministrica?

Pogovori o novem ministru za izobraževanje bodo najprej stekli v stranki SMC, in sicer predvidoma že danes, so potrdili v SMC.

Stanka Setnikar Cankar Foto: STA
Stanka Setnikar Cankar Foto: STA

LJUBLJANA > Imena kandidata, ki bi nasledil ministrico v odstopu Stanko Setnikar Cankar, za zdaj še ni v javnosti, tudi premier Miro Cerar v DZ še ni poslal njene odstopne izjave. Pričakovati je previdno izbiro novega kandidata.

Stanka Setnikar Cankar je odstop z mesta ministrice za izobraževanje, znanost in šport ponudila potem, ko je protikorupcijska komisija objavila visoke honorarje v javnem sektorju. Pri tem se je Setnikar Cankarjeva znašla na drugem mestu zaslužkarjev preko avtorskih in podjemnih pogodb. Cerar je njen odstop sprejel, a odstopne izjave v DZ za zdaj še ni posredoval.

Pozivi po spremembah zakonodaje

Po poslovniku DZ mora predsednik vlade najpozneje v sedmih dneh po prejemu pisne odstopne izjave ministra o tem obvestiti predsednika DZ. Obvestilo o odstopu se uvrsti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Ko se DZ z odstopom seznani, ministru tudi uradno preneha funkcija. Od tedaj ima premier 10 dni časa, da predlaga novega ministra ali pa da obvesti DZ, da bo funkcijo začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

Kmalu po odstopu so se tako v koalicijskih kot v opozicijskih vrstah sicer začeli vrstiti pozivi po spremembah zakonodaje, ki bi v javnem sektorju onemogočile vrtoglave postranske zaslužke preko avtorskih oziroma podjemnih pogodb.

Poslanec Desus Tomaž Gantar je tudi danes ocenil, da bi bilo treba zakonodajo nujno spremeniti, morda tako, da bi dodaten zaslužek za učitelje predstavljal variabilni del plače. Ne dvomi namreč o tem, da so visokošolski profesorji svoje dodatne obveznosti opravljali tudi med delovnim časom.

Gantar: Očitki podobni tistim, ki so se pojavili na račun zdravnikov

Trenutno stanje je po njegovi oceni nedopustno, zato kozmetični popravki ne bi zadostovali. Ob tem pa je Gantar tudi opozoril, da so očitki podobni tistim, ki so se pojavili na račun zdravnikov. Tudi tu bi veljalo zakonodajo po njegovih besedah urejati na podoben način.

Gantar je izrazil upanje, da kandidatka oz. kandidat za naslednika Setnikar Cankarjeve ne bo imel tega bremena, saj v tem primeru ne bo mogel premakniti ničesar.

Tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pričakuje ministrico oziroma ministra, ki bo kos nalogi in se bo lotil te “sistemske anomalije”, ki po njegovih besedah ni prisotna le pri profesoricah in profesorjih, ampak v mnogih segmentih družbe. Predsednik SD Dejan Židan pa je že pred dnevi izrazil pričakovanje, da bo resorno ministrstvo predlagalo rešitve za odpravo teh anomalij, sicer bo to storila SD.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar pa je v soboto ob robu kongresa SMC poudaril, da s spremembo zakonodajo težav ne bi rešili, pač pa da se bodo anomalijam izognili z javno objavo podatkov.

Informacijski pooblaščenec: ne gre za kršitev pravice do varstva osebnih podatkov

Da pri porabi javnih sredstev ne gre za kršitev pravice do varstva osebnih podatkov, pojasnjujejo tudi v uradu informacijskega pooblaščenca, ki je prejel številna vprašanja glede objave podatkov o največjih prejemnikih avtorskih honorarjev iz javnih sredstev preko aplikacije KPK Supervizor.

Pri objavi največjih prejemnikov avtorskih honorarjev iz javnih sredstev gre po njihovih navedbah sicer za obdelavo osebnih podatkov, vendar pa ta ni v neskladju z določili zakona o varstvu osebnih podatkov. V konkretnem primeru tako ne moremo govoriti o zlorabi pravice posameznika do varstva osebnih podatkov.

Obdelava osebnih podatkov (torej tudi njihova javna objava) je namreč dopustna takrat, ko tako določa zakon. V konkretnem primeru je kot takšno zakonsko določbo treba upoštevati tretji odstavek 6. člena zakona o dostopu do informacij javnega značaja v povezavi z drugim odstavkom 6. člena tega zakona, so pojasnili v uradu informacijskega pooblaščenca.

Spomnili so, da gre namreč za podatke o porabi javnih sredstev, za razkritje katerih pa je Komisija za preprečevanju korupcije tudi ustrezno ovrednotila javni interes.

STA


Najbolj brano