Kdaj bo slovenski mladini lastno stanovanje dosegljiv cilj?

Mladinski svet Slovenije (MSS) pri stanovanjski problematiki ugotavlja, da se mladi vse kasneje odseljujejo od svoje družine in si priskrbijo lastno stanovanje. Ključni problem je, da mladi nimajo potrebnega podpornega okolja, da bi prišli do prvega stanovanja, zato je potreben nacionalni stanovanjski program, so poudarili na posvetu.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > "Mladi, ki si želijo ustvariti družino in priti do lastnega stanovanja, težko dobijo bančno posojilo, predvsem zaradi finančne nezmožnosti oziroma prekarnih oblik zaposlitev, v katerih se pretežno zaposlujejo," je uvodoma na današnjem posvetu na temo stanovanjske problematike v organizaciji MSS poudaril njegov predsednik Tin Kampl.

Na posvetu so predstavili delne rezultate ankete MSS za najemnike, ki je še vedno v teku. Anketa je doslej med drugim pokazala, da kar polovica od 600 anketiranih najema stanovanje brez pogodbe.

Kot drug problem je izpostavil pomanjkanje najemniških stanovanj. Na mladinskem svetu, kot pravi, menijo, da je najboljši način zagotavljanja dolgoročno varnega bivanja neprofitni najem in da je pomanjkanje trajno najemnih stanovanj ključni problem v Sloveniji. Možne rešitve na MSS po besedah Kampla vidijo v povečanju fonda najemniških stanovanj za trajnejši najem z možnostjo kasnejšega odkupa.

"Hkrati pa je treba iskati druge možnosti v okviru zagotavljanja finančne podpore, morda poroštvo države za pridobitev stanovanjskega posojila. Ena od alternativnih možnosti so tudi vedno bolj priljubljene stanovanjske kooperative oz. zadružništvo, za katerega so zlasti dovzetni mladi," je pojasnil.

Poslanec v DZ Matjaž Nemec (SD) je povedal, da naj bi NSP stopil v veljavo 1. januarja 2016. V programu je pomembno izpostavljeno področje najemništva in se dotika ne le problematike mladih, ampak tudi starejših, ki ne želijo iz svojih stanovanj. Iz Mlade Slovenije - podmladka NSi pa so sporočili, da je predstavljeni NSP po njihovi oceni korak nazaj pri stabiliziranju bivanjskega položaja mladih. Kot so zapisali, predlagajo "boljšo rešitev", in sicer, da naj stanovanjski sklad postopno zmanjša fond stanovanj, ki jih ima v lasti, in denar nameni koristnejšim programom.

V predlogu nacionalnega stanovanjskega programa (NSP) je sicer izražena namera po povečanju fonda teh stanovanj, vendar pa, ob pravilu, da javni skladi vsako prodano stanovanje nadomestijo z vsaj enim, na MSS po navedbah Kampla dvomijo, da bo do tega dejansko prišlo.

Da je stanovanjska politika v Sloveniji porazna, pa je opozorila Joža Aljančič z Združenja najemnikov Slovenije. Prepričana je, da se z vsakim stanovanjskim nacionalnim programom zaostrujejo pogoji za najemnike. V združenju namreč ugotavljajo, da bo stanje s predlogom NSP, ki je trenutno v javni obravnavi, enako. "Nacionalni program bi moral biti krizno naravnan in bi moral upoštevati prebivalce brez stanovanj," je menila.

STA


Najbolj brano