Kazenske ovadbe za vse poslance vpletene v prodajo Telekoma?

Predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga Matej Pirc ne komentira nekaterih ugibanj, da je pred odločitvijo o prodaji ali neprodaji Telekoma deležen groženj. Je pa poslanec SD Janko Veber v izjavi novinarjem povedal, da je glavna pisarna DZ prejela obvestilo z napovedjo kazenske ovadbe vseh, ki so sodelovali v postopku prodaje Telekoma.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Časnik Finance danes poroča o neuradnih informacijah, da je Pirc deležen groženj in pritiskov in da naj bi mu politika napovedovala kazenske ovadbe. Pirc v izjavi novinarjem ob robu seje parlamentarnih odborov, na katerih razpravljajo o Telekomu, tega ni želel komentirati.

Je pa Veber v izjavi novinarjem razkril, da so napoved kazenskih ovadb za primer prodaje Telekoma prejeli v DZ oziroma nekateri poslanci. Več o vsebini in pošiljateljih obvestila ni povedal. Za zdaj gradivo novinarjem tudi ni dostopno.

Na vprašanje, ali se sam strinja z zapisanim, pa je odgovoril posredno. Spomnil je, da je predsednik vlade Miro Cerar predlagal njegovo razrešitev kot ministra za obrambo, ker je ustno komuniciral z Obveščevalno-varnostno službo ministrstva za obrambo. V primeru Telekoma pa sta nazadnje minister in državni sekretar javno komunicirala o Telekomu in nakazala možnost suma dogovarjanja med edinim ponudnikom za Telekom, skladom Cinven, ter in Deutsche Telekomom. Veber pričakuje, da bo imel Cerar tudi v tem primeru enaka merila kot v primeru njegove razrešitve.

Meni še, da želijo nekateri danes preprečiti razpravo o netransparentnosti postopkov pri prodaji Telekoma. Sam se celo zavzema, da bi o Telekomu oz. sumih dogovarjanj pri prodaji Telekoma razpravljali na izredni seji DZ, kjer bi o tem lahko poročala premier Miro Cerar in direktor Slovensko obveščevalno-varnostne agencije Zoran Klemenčič. Pojasnila naj bi, ali Sova razpolaga podatki, da je šlo za dogovarjanje med britanskim skladom in Deutsche Telekomom.

Veber je še izpostavil, da je naloga predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga, da zagotovi transparentnost postopka ter spoštuje sklepa DZ in vlade, ki med drugim govorita o prodaji Telekoma strateškemu partnerju.

STA


Najbolj brano