Kazenske ovadbe za nekdanje vodilne v DUTB

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je po neuradnih podatkih Pop TV zaradi suma zlorabe položaja kazensko ovadil nekdanje vodilne v DUTB, ker naj bi ti plačevali drage fiktivne svetovalne pogodbe tujim družbam. Med ovadenimi naj bi bila tudi nekdanji izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson in nekdanji predsednik upravnega odbora DUTB Andrej Šircelj.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je po neuradnih podatkih 
Pop TV zaradi suma zlorabe položaja kazensko ovadil 
nekdanje vodilne v DUTB, ker naj bi ti plačevali drage fiktivne 
svetovalne pogodbe tujim družbam.  Foto: STA
Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je po neuradnih podatkih Pop TV zaradi suma zlorabe položaja kazensko ovadil nekdanje vodilne v DUTB, ker naj bi ti plačevali drage fiktivne svetovalne pogodbe tujim družbam.  Foto: STA

LJUBLJANA > Kot je poročala televizija, naj bi bil Mansson med ovadenimi, ker naj bi slaba banka po ugotovitvah kriminalistov na podlagi analize finančnih transakcij družbi Quartz+Co nezakonito nakazala več kot 600.000 evrov. Mansson naj bi od tega prejel skoraj 400.000 evrov, plačilo pa je bilo namenjeno kot dodatni zaslužek Manssonu.

Ker naj bi pri tem dogovoru sodeloval tudi takratni predsednik upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Šircelj, naj bi ovadili tudi njega. Šircelj je vse očitke že v času preiskave in tudi kasneje zanikal. Dejal je, da gre za absurdne obtožbe, saj ni videl nobene od pogodb, podpisanih s strani izvršnega direktorja.

V DUTB so takrat poudarjali, da želijo varčevati, a se je po poročanju televizije izkazalo, da naj bi družbi Quartz+Co v dveh letih plačali skoraj tri milijone evrov. Decembra 2015 so tako sledile hišne preiskave v DUTB, DZ in na sedežu SDS v Ljubljani.

Specializirano državno tožilstvo bo po neuradnih podatkih Pop TV za vse osumljence zahtevalo tudi sodno preiskavo.

STA


Najbolj brano