Kaučič: Referendum lahko prepreči samo DZ

Predlagatelji nedavno sprejete novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih še vedno menijo, da jim bo uspelo preprečiti referendum, s katerim želi koalicija Za otroke gre preprečiti njeno uveljavitev.

Državni zbor Foto: STA
Državni zbor Foto: STA

LJUBLJANA > A če za to ne dobijo večinske podpore poslancev, referenduma ne more preprečiti nihče več, je pojasnil ustavni pravnik Igor Kaučič.

Po novi ustavni ureditvi se namreč DZ ne more obrniti na ustavno sodišče po presojo, ali je referendum dopusten ali ne, ampak mora DZ sam presoditi o dopustnosti referenduma, in sicer z večino opredeljenih glasov navzočih poslancev. “Če DZ ne zavrne razpisa referenduma, tega ne more nihče več preprečiti; noben subjekt znotraj ali zunaj parlamenta kot tudi ne ustavno sodišče,” je dejal Kaučič.

DZ ima po navedbah Kaučiča na voljo dve možnosti: lahko sprejme odločitev, da referenduma ne razpiše, ker ni ustavno dopusten, lahko pa ne stori nič.

“Po novem mora namreč obstajati spor glede dopustnosti referenduma med predlagateljem referenduma in DZ, ki referendum razpisuje. Če tega spora ni, o tem ne more odločati ustavno sodišče,” zatrjuje Kaučič. Aktivno legitimiran kot pobudnik ustavne presoje je samo predlagatelj referenduma, ki odločitvi DZ o nedopustnosti referenduma ugovarja. Doslej pa je lahko postopek pred ustavnim sodiščem o dopustnosti referenduma sprožila večina poslancev DZ, ki je referendumu nasprotovala zaradi možnosti nastanka protiustavnih posledic. “Pritožnik je lahko samo predlagatelj referenduma in nihče drug,” je še navedel ustavni pravnik in dodal, da ustavno sodišče postopka tudi ne more začeti na svojo pobudo.

Ustavne spremembe, sprejete maja 2013, sicer prepovedujejo razpis referenduma o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin. A je odločitev o tem, ali je referendum dopusten ali ne, po novem povsem v rokah DZ.

Spremembo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je v začetku marca DZ sprejel z 51 glasovi za in 28 glasovi proti. Za zakon so glasovali prisotni poslanci ZL, ki so bili tudi predlagatelji novele, poslanci SD in ZaAB ter velika večina poslancev SMC. Proti so bili v SDS in NSi, v Desus pa so bili neenotnih stališč.

A je koalicija Za otroke gre v DZ vložila podpise državljanov za začetek postopka zbiranja potrebnih 40.000 podpisov za razpis referenduma. Podpise bo začela zbirati v ponedeljek.

Po mnenju ZL referendum ni dopusten, saj zakon odpravlja ugotovljeno neustavnost glede pravic istospolnih o dedovanju. Enako menijo tudi v ZaAB, tako se je opredelil tudi prvak Desus Karl Erjavec, v SD pa so dejali le, da bodo sledili postulatu varstva človekovih pravic. Zato pa so v največji poslanski skupini SMC povedali, da referenduma ne bodo zavirali in tudi ne bodo prispevali podpisov za sklic izredne seje DZ, na kateri bi referendum zavrnili. Kljub temu nasprotniki referenduma še niso obupali.

V ZaAB so sicer danes v sporočilu za javnost SMC opozorili, da pobuda volivcev za razpis referenduma predstavlja prvo pobudo po spremembi ustave in da bi bilo smiselno, da DZ omogoči ustavnemu sodišču, da v zvezi z omenjenim sidrom oblikuje pogoje, pod katerimi se lahko referendum prepove.

Ob tem so zagotovili, da bo sklep o nedopustnosti oz. zavrnitvi razpisa referenduma vsekakor vložen in da bo o njem DZ moral odločati, če ne na izredni, pa na redni seji. Smiselno pa bi bilo, da bi DZ o tem odločal na izredni seji, še preden bi se pričelo zbiranje 40.000 podpisov za zahtevo, da bi se izognili nepotrebnim stroškom, so navedli v ZaAB, kjer menijo, da SMC s svojim stališčem pošilja napačen signal glede odnosa do liberalnih vrednot in človekovih pravic.

DZ sicer lahko odloči, da referenduma ne razpiše, takoj, ko prične teči rok za zbiranje 40.000 podpisov volivcev (od naslednjega ponedeljka naprej), med zbiranjem podpisov (35 dni) kot tudi po vložitvi zahteve (najpozneje v sedmih dneh po njeni vložitvi).

Novela registrirano istospolno partnersko skupnost v vseh elementih izenačuje z raznospolnimi pari.

STA


Najbolj brano