Funkcija obrambne ministrice za Katičevo svojevrsten izziv, tudi zato, ker je ženska

Funkcija obrambne ministrice je za kandidatko Andrejo Katič, kot meni, svojevrsten izziv, tudi zato, ker je ženska. O vsebini svojega delovanja še ni želela podrobneje govoriti, dejala je, da se bo zavzemala za to, da Slovenija ostane ena najbolj varnih držav.

Andreja Katič Foto: STA
Andreja Katič Foto: STA

LJUBLJANA > Zaradi odhoda iz poslanskih klopi pa je Andreji Katič, kot pravi, po eni strani kar malo žal.

Katičeva, ki jo SD po razrešitvi ministra Janka Vebra predlaga za vodenje obrambnega resorja, bo o vsebini svojega delovanja več povedala na zaslišanju v parlamentu, je dejala v izjavi za medije pred sedežem SD. Pojasnila pa je, da se bo zavzemala za to, da Slovenija še naprej ostane ena izmed najbolj varnih držav na svetu ter da se nadaljuje politika krepitve obrambe, predvsem pa politika krepitve zaščite in reševanja ter pomoči.

Za vsako delo, ki se ga loti, najprej trezno premisli

Kot je dejala, za vsako delo, ki se ga loti, najprej trezno premisli, ali ga je sposobna opravljati ali ne. “Seveda je svojevrsten izziv, tudi zaradi tega, ker sem ženska, ampak do zdaj sem se z dosedanjim delom izkazala in verjamem, da se bom tudi na tem področju”, je povedala o svoji najverjetnejši bodoči funkciji.

Sedanja poslanka SD in podpredsednica DZ ocenjuje, da je s svojo poslansko skupino zelo dobro sodelovala, prav tako tudi z drugimi poslankami in poslanci, zato ji je na eni strani kar malo žal, da zapušča poslanske klopi.

Nekoliko kritična pa je do sodelovanja med vlado oziroma posameznim ministrom in parlamentom. “Parlament je le nekako najvišji organ v naši državi, tako da pričakujem, da bom sama kot ministrica takrat, ko bo parlament to pričakoval, tam tudi prisotna in bom odgovorno izvajala svoje naloge,” je dejala.

Na vprašanje, koga vidi na mestu podpredsednika DZ, ki ga bo najverjetneje zapustila, je odgovorila, da se bodo to še odločili.

Židan: Katičeva je znana po svoji učinkovitosti

Predsednik SD Dejan Židan je v zvezi s podpredsedniško funkcijo v DZ, ki bi se po odhodu Katičeve sprostila, dejal, da SD trenutno še vedno ima podpredsednico DZ, ki bo to tudi še nekaj časa. Predsednik vlade bo namreč po njegovih besedah kandidaturo Katičeve v DZ poslal prihodnji teden hkrati s predlogom kandidata za ministra za izobraževanje, uradno bomo tako ministra dobili nekje v roku v dveh do treh tednov.

SD se po njegovih besedah zaveda, da jim pripada eno od podpredsedniških mest v DZ. “Naša poslanska skupina ima šest poslank in poslancev in znotraj tega se bomo dogovorili. V tem trenutku dogovora še ni,” je pojasnil.

Katičeva je kot ministrska kandidatka po Židanovih besedah dobila podporo tako pri predsedniku vlade in SMC Miru Cerarju kot predsedniku Desus Karlu Erjavcu.

“Katičeva je oseba, ki je znana po svoji učinkovitosti, po tem, da dela stvari z dušo in srcem, in na ta način bo dajala sistemu obrambe, varnosti, zaščite stabilnost, ki jo ta sistem za svoj razvoj nujno potrebuje,” je ocenil Židan. Kot je dejal, je kot predsednik SD vesel, da je Katičeva sprejela njihov predlog, da “stopi na to pot, ki ne bo enostavna”. “Verjamem pa, da bomo tudi v drugo dokazali, da ženska na obrambnem resorju je dobra novica za državo Slovenijo,” je še dodal.

STA


Najbolj brano