Katičeva se je borcem NOB zahvalila za boj za obstoj in prihodnost slovenskega naroda

Ministrica za obrambo Andreja Katič se je na vseslovenskem srečanju ob 70. obletnici osvoboditve in zmage nad nacifašizmom zahvalila borkam in borcem narodnoosvobodilnega partizanskega boja, da so “v boju za obstoj in prihodnost našega naroda storili največ, kar je mogoče, ter preprečili, da bi nas okupator uničil in izkoreninil našo identiteto”.

Andreja Katič Foto: STA
Andreja Katič Foto: STA

IG > “Priborili ste nam svobodo in prihodnost. Zmaga nad nacizmom in fašizmom ter osvoboditev naše domovine predstavljata tudi odločilen korak na poti k samostojni in suvereni državi, kar smo v popolnosti dosegli v osamosvojitveni vojni,” je še poudarila ministrica Andreja Katič na slovesnosti ob 70. obletnici osvoboditve in zmage nad nacifašizmom, 72. obletnici ustanovitve 10. slovenske narodnoosvobodilne udarne brigade Ljubljanske ter v spomin na požig podmokrških vasi.

Katičeva je, kot so sporočili z ministrstva za obrambo, poudarila dejstvo, da je bila v teh krajih ustanovljena partizanska brigada, ki je nosila ime po glavnem mestu. “To poimenovanje govori o tem, da je bila Ljubljana - mesto heroj - izredno pomemben del slovenskega narodnoosvobodilnega partizanskega gibanja,” je Katičeva dejala kot slavnostna govornica na prireditvi. Po njenem mnenju je tudi prav, da se prestolnici tudi danes da ustrezen pomen v vojaško-strateškem smislu.

Izpostavila je tudi dosežke v obdobju po drugi svetovni vojni. Danes, po 70 letih, se po njenih besedah ponovno čuti jasna potreba po tem, da se oblikuje nov družbeni dogovor, saj je miselnost, da je kapital najpomembnejši, postala ogrožajoče prevladujoča.

Kazalci gospodarskih razmer sicer po njenih besedah kažejo, da smo na dobri poti. “Za uspešen izhod iz krize pa moramo biti močni. Zaupati moramo vase in v to, da znamo biti dobri gospodarji. Tako kot ste vase in v svoje sposobnosti zaupali borke in borci narodnoosvobodilnega partizanskega boja. Ceniti je treba zasluge preteklih generacij in ohraniti vse dobro, kar je doseženo,” je dejala. Po njenem mnenju je treba ohraniti podjetja, ki imajo tradicijo in strateško vrednost, in si prizadevati za kakovostne, vsem dostopne zdravstvene storitve ter čim bolj kakovostno javno šolstvo.

Zbrane na slovesnosti sta nagovorila tudi ljubljanski župan Zoran Janković in član vodstva 10. slovenske narodnoosvobodilne udarne brigade Ljubljanske Marko Vrhunec. Slovesnosti se je udeležil tudi častni predsednik Zveze borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik, so še sporočili z ministrstva.

STA


Najbolj brano