Katičeva o referendumski pobudi: Če se stanje spremeni, so lahko problemi

Ministrica za obrambo Andreja Katič se je odzvala na vložitev pobude za začetek zbiranja podpisov pod zahtevo za referendum o dopolnitvi zakona o obrambi. Po njenih besedah MNZ in vlada za zdaj ocenjujeta, da aktivacija novega člena še ni potrebna. “Lahko pa se stanje spremeni in to zna povzročiti tudi probleme,” je dodala.

Andreja Katič Foto: STA
Andreja Katič Foto: STA

LJUBLJANA, DOBOVA>Andreja Katič je ob vložitvi pobude dejala, da je to demokratična pravica, “odločili so se, kot so se”.

“Vojska trenutno dobro sodeluje s policijo na podlagi obstoječega zakona o obrambi. S tem členom, ki je bil predviden, je bilo mišljeno, da bo vojska samo še dodatna pomoč policiji. Verjetno bomo morali to pomoč policiji, če bo potrebna, zdaj zagotoviti drugače, ne s slovensko vojsko,” je ocenila ministrica.

O tem, kako naprej, bo vlada po njenih besedah verjetno razpravljala v četrtek. “Ima pa že predvidene različne ukrepe, ki naj bi se stopnjevali. Sedaj pač eden izmed teh verjetno odpade,” je ugotovila.

Ministrica si je sicer danes ogledala stanje ob slovensko-hrvaški meji. Kot je dejala, so rezultati nedeljskega mini vrha EU-Balkan in napredek sodelovanja med Slovenijo in Hrvaško vidni že iz zraka. Od tam si ga je namreč ogledala ob obisku letališča Cerklje, kjer se je danes mudila skupaj z ministroma Petrom Gašperšičem in Zdravkom Počivalškom.

Pozneje pa si je od blizu ogledala tudi nastanitveni center Dobovi in obiskala tamkajšnjo železniško postajo, kamor od torka zvečer prihajajo vlaki z migranti najavljeno in organizirano. Kot je dejala, so ji povedali, da so z novim sistemom sprejema beguncev zadovoljni in “da je tako boljše organizirano tako za vse nas, ki nudimo podporo pri reševanju migrantske krize, kot tudi za begunce”.

“Vsi upamo, da bodo ti dogovori samo še napredovali, se izboljšali in delovali tudi v prihodnje,” je ob tem poudarila ministrica.

Že sedaj je po njenih besedah možno opaziti manjšo potrebo po logistični podpori vojske civilni zaščiti, ker se ne postavljajo novi nastanitveni centri, tako da so te sile preusmerili na pomoč policiji pri izvajanju nadzora na državni meji.

“Tu ne ocenjujemo, da se bodo potrebe zmanjševale, ker bo treba izvajati rotacije, ljudje so utrujeni. Kot sem danes na terenu slišala neposredno iz ust policistov in vojakov, je sodelovanje dobro, potrebno in ga načrtujemo tudi v prihodnje,” je dodala.

Povprečno je dnevno na ozemlju celotne Slovenije aktiviranih od 500 do 700 vojakov v pomoč policiji in ministrstvu za notranje zadeve, okrog 50 pa v pomoč civilni zaščiti, je še navedla Katičeva.

STA


Najbolj brano