Po ministrici ministrica

Zelo hitro se je Miro Cerar s svojo kadrovsko službo odločil za novo članico svoje vlade. Klavdija Markež je poslanka njegove stranke s Ptuja in še en politično nepopisan list.

Klavdija Markež je Cerarjeva kandidatka za ministrski položaj. Foto: STA
Klavdija Markež je Cerarjeva kandidatka za ministrski položaj. Foto: STA

LJUBLJANA > Ime Klavdije Markež se je od jutra dalje pojavljalo kot najbolj verjetno na položaju prvega človeka ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Sama je tudi potrdila namigovanja, saj se je v zvezi s tem že dvakrat sestala s predsednikom vlade. Ugibanja je popoldne presekal sam Miro Cerar, ki je izjavil, da jo bo predlagal državnemu zboru v imenovanje.

“Glede na to, da sem dolga leta v izobraževanju, mi je to izziv in priložnost,” je ob novici dejala 39-letna Markeževa.

Markeževa pred lanskimi volitvami ni bila dejavna v politiki. Svojo poklicno kariero je naredila na Ljudski univerzi Ptuj, kjer je bila v obdobju 2004-2014 tudi direktorica. Zadnja štiri leta je bila tudi predsednica Zveze ljudskih univerz Slovenije.

V začetku leta 2014 se je odločila za prehod v gospodarstvo, kjer se je preizkusila kot vodja izobraževanj in projektov, s ciljem vzpostavitve vezi med gospodarstvom in šolskim sistemom, nato pa je kandidirala na parlamentarnih volitvah na listi SMC. Po izobrazbi je diplomirana ekonomistka, končala pa je tudi podiplomski magistrski program na Fakulteti za državne in evropske študije Brdo ter si pridobila znanstveni magisterij s področja državnih in evropskih ved.

Cerar je novo ministrico iskal, potem ko je 6. marca zaradi razkritih honorarnih zaslužkov odstopila Stanka Setnikar Cankar. Markeževa je novinarjem dejala, da sama ni bila neposredno udeležena “v kaj takega”. V vsakem primeru pa, kot pravi, zagovarja strokovnost pri delu na ministrstvih. “Kandidatka je pri svojem dosedanjem delu pridobila bogate izkušnje tako na področju izobraževanja kot na področju povezovanja izobraževalnega procesa s potrebami v gospodarstvu,” je predlog pojasnil Cerar.

Doslej se je v DZ večinoma posvečala prav področju javne uprave in izobraževanja. Je članica odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino ter odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Če bo predlog v DZ vložen pravočasno, bi bila lahko ministrica izvoljena že na naslednji redni seji DZ. Ker uživa nesporno podporo SMC, pri njenem imenovanju ni pričakovati večjih zapletov. Podporo ji napovedujejo tudi v SD in v Desusu. V opozicijskih ZL in NSi pa bi radi prej predvsem izvedeli, kakšno vizijo ima Markeževa o razvoju šolskega sistema. V ZaAB želijo da bi bila primopredaja čimprej, v SDS pa predloga še ne komentirajo. Do imenovanja nove ministrice bo izobraževalni resor vodil Cerar. Markeževo bo v poslanskih klopeh nadomestil Dušan Radič. DES


Najbolj brano