Kandidat za predsednika DZ znan že danes?

Zmagovalka državnozborskih volitev SMC bo drevi na izvršnem odboru stranke sprejela stališče o kandidatu za predsednika DZ.

Zmagovalka državnozborskih volitev SMC bo drevi na izvršnem odboru stranke sprejela stališče o kandidatu za predsednika DZ
Zmagovalka državnozborskih volitev SMC bo drevi na izvršnem odboru stranke sprejela stališče o kandidatu za predsednika DZ 

LJUBLJANA > Predsednica NSi Ljudmila Novak je po sestanku s prvakom SMC Mirom Cerarjem dejala, da poslanci NSi ne bodo nasprotovali kandidatu, tudi vodja SD Dejan Židan pravi, da ne nameravajo motiti konstituiranja DZ.

Ime kandidata naj bi SMC razkrila še nocoj. Predsednik SMC Miro Cerar je Židanu na današnjem sestanku zatrdil, da bo šlo za resnega kandidata, ime pa Židanu še ni poznano. Je pa Židan Cerarju zagotovil, da ne nameravajo motiti konstituiranja DZ, ne glede na to, ali bodo pozneje v opoziciji ali v koaliciji. Razlogi za umik kandidature predsednika Desus Karla Erjavca pa Židanu, kot je dejal, niso bili pojasnjeni.

Novakova pa je po svojem srečanju s Cerarjem dejala, da ji je Cerar predstavil imena možnih kandidatov za predsednika DZ. Novakova sicer ni želela razkriti, katera imena so v igri za predsednika DZ, saj da se SMC še ni dokončno odločila. Poslanska skupina NSi se bo sestala pred petkovo ustanovno sejo in se odločila, ali bo kandidata podprla ali bo vzdržana. Nasprotovali mu zagotovo ne bodo. “Sploh, ker to ne bo prvak Desus Karl Erjavec. Pri tem bi imeli več pomislekov,” je dejala Novakova. Ta si je v sredo namreč premislil in ne bo kandidiral za predsednika DZ. Po besedah Novakove se zavedajo, da DZ potrebuje predsednika.

Novakovi se zdi logično, da bo kandidata za predsednika DZ predlagala SMC, če je stranka, ki je verjetna koalicijska partnerica, to zavrnila. Čeprav predsednica NSi ne ve, ali bo ta predsednik DZ imenovan le začasno ali za stalno. Predsednica NSi se strinja, da poslanci SMC nimajo izkušenj z delom v DZ, a če ima nekdo druge vodstvene sposobnosti, se bo po njenem mnenju lahko znašel tudi kot predsednik DZ. Bo pa po njenih besedah že na začetku treba sprejemati težke politične odločitve.

Novakova se je odzvala tudi na nekatere informacije, da naj bi Desus svoj vstop v vlado pogojeval z vstopom SD v vlado in umikom NSi v opozicijo, čeprav je poslanec Desus Franc Jurša to že zanikal. “Glede na to, da ima Erjavec 10 poslanskih glasov, NSi pa pet, je matematika na njegovi strani. Koliko je Desus tudi zanesljiv partner, je pa drugo vprašanje,” je pristavila predsednica NSi.

Zahteve Desus - regresi upokojencem in pokojnine - so sicer po njenih besedah v prvem osnutku koalicijske pogodbe eksplicitno navedeni, medtem ko predlogi NSi niso. Zato predvideva, da koalicijska pogodba ni glavni razlog za Erjavčevo ravnanje, “pač pa zajec tiči v drugem grmu”. Sicer pa je ne čudi Erjavčevo ravnanje. Sama je že večkrat videla, kot pravi, kako zna Erjavec hitro spremeniti mnenja in stališča, “tudi danes ga je menda že nekajkrat”.

NSi bo sicer Cerarju predloge in pripombe na osnutek koalicijske pogodbe poslala do prihodnjega tedna. Cerar bo poslal tudi časovnico, do kdaj pričakuje opredelitev stranke. Glede na to bo NSi sklicala tudi svet stranke in sprejela ustrezno odločitev, je povedala Novakova. Če se bo svet stranke za to odločil, bodo potrebna še pogajanja za dobro koalicijsko pogodbo, je dodala.

STA


Najbolj brano