Kako poslanci komentirajo razmere v Luki?

Kako poslanci različnih poslanskih skupin komentirajo trenutno dogajanje v Luki Koper?

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > V poslanski skupini Desus so zaskrbljeni zaradi škode, ki nastaja v Luki Koper. Po njihovih ocenah so vsi deležniki delali napake, tako v upravi in nadzornem svetu Slovenskega državnega holdinga ter Luke Koper kot v politiki, je pojasnil vodja poslancev Desus Franc Jurša. V Desus zato zahtevajo, da še pred parlamentarnimi počitnicami uredijo razmere, razčistijo položaj in poiščejo odgovorne.

Po njegovih ocenah dogajanje ne bo minilo, ne da bi padla katera od “odgovornih glav”. Ne želi sicer ocenjevati, kdo mora oditi. “Bo pa moral premier oceniti, ali bo šel kdo drugi. Sicer bo posledice nosil on sam,” je opozoril Jurša, ki je Cerarju že priporočal čim več dialoga. Jurša sicer ne vidi podobnosti med mariborskimi vstajami pred nekaj leti in protesti v Kopru. Strinja pa se, da so slednji usmerjeni proti vladi.

Erjavec o igricah in spopadih

Tudi po mnenju prvaka Desus Karla Erjavca le dialog lahko reši te težave, obžaluje pa vse dogodke zadnjih dni, ker mečejo slabo luč na Slovenijo. Spomnil je, da je Luka Koper pomembna za nekatere tuje države, zapleti pa gotovo ne promovirajo te poti, ki je na srečo povezana z zelo ugodno geostrateško lego Slovenije.

“Bojim se, da v teh igricah in spopadih lahko to geostrateško prednost izgubimo. Zato je treba vse storiti za to, da se zadeve umirijo,” je opozoril. Prav bi bilo, da se dialog začne, je dejal Erjavec in s tem odgovoril na vprašanje, ali bi moral premier na pogovor v Koper. “Kot izkušen politik mislim, da se bo tako tudi zgodilo,” je pristavil.

SMC: Protesti v Luki niso primerni

Po ocenah SMC tudi javnost ugotavlja, da protesti v Luki Koper niso primerni, saj nastaja huda gospodarska. Zato je potrebno zavedanje, da se protesti na tak način ne bi smeli dogajati, je v izjavi novinarjem opozoril poslanec SMC Igor Zorčič.

Po njegovem mnenju dogajanju botruje več dejavnikov, odgovornost pa je deljena in je zagotovo tudi na strani protestnikov. Težko, kot pravi, poveže mariborske ljudske vstaje pred nekaj leti s protesti v Kopru, čeprav se strinja, da so zagotovo usmerjene tudi proti Cerarju.

“Protesti so ustavna pravica, a takšni, ki povzročajo veliko gospodarsko škodo, so nedopustni,” je dodal in ocenil, da je vprašanje tudi njihova zakonitost. Po njegovih besedah gre za zahteve, ki se, kot je danes razumeti, nanašajo na bodoči razvoj Luke, pred tednom pa se je govorilo zlasti o kadrovskih menjavah.

ZL: Za dogajanje v Luki neposredno odgovoren Cerar

V ZL ocenjujejo, da je za dogajanje v Luki neposredno odgovoren premier Miro Cerar. Upor delavcev je odziv na odsotnost dialoga, meni poslanec Matej T. Vatovec. To po njegovih besedah kaže na prezir in aroganco predsednika vlade, ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča in ministrstva za finance.

“Z odvračanjem dialoga lahko pričakujejo nadaljnje stopnjevanje upora, saj je že zgodovina pokazala, da brez dialoga ljudstvo ne more ostati mirno,” je posvaril Vatovec. Tako na vprašanje podobnosti sedanjih protestov z vstajami v Mariboru odgovarja z oceno, da se zopet kaže podobnost med Cerarjem in nekdanjim premierjem Janezom Janšo. Po ocenah Vatovca je sicer gospodarska škoda, ki nastaja v Luki, majhna v primerjavi s tem, kar prinašajo poteze vlade pri privatizaciji.

NSi: Treba je poiskati dolgoročne rešitve za Luko

Po besedah poslanca NSi Jerneja Vrtovca bi bilo treba ta gordijski vozel presekati tako, da bi odgovornost za nastale razmere prevzeli v upravi Luka Koper, infrastrukturni minister Peter Gašperšič in državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja. Zatem bi bilo treba iskati dolgoročne rešitve glede Luke Koper, da do tovrstnih dogodkov ne bo več prihajalo, je dodal.

Vrtovec sicer med današnjimi protesti v Kopru in vstajami pred nekaj leti ne želi delati vzporednic. Poudarja pa, da zato, ker vlada ne zagotovi komunikacije, dnevno izgubimo več kot milijon evrov in s tem hiramo Luko Koper.

Bratuškova: Čas je, da se obe strani pogovorita

Tudi po mnenju poslanke in predsednice Zavezništva Alenke Bratušek je čas, da se obe strani pogovorita in najdeta rešitev, pa tudi premier bi si moral vzeti čas za pogovor in pojasnilo, kaj namerava vlada narediti z Luko.

Bratuškova se sicer ne strinja z načinom, ki ga ubirajo delavci, saj z blokado dela v Luki nastaja gospodarska škoda. Danes popoldne je napovedan nov shod, ob čemer Bratuškova najde povezave z vstajami v Mariboru pred nekaj leti. Konkreten primer je tedaj župana stal oblasti, Bratuškova pa upa, da se Cerarju ne dogaja kaj podobnega. “Cerar se mora zavedati, da je na položaju zaradi države in ljudi, ne zaradi samega sebe,” je poudarila Bratuškova.

V SD od Gašperšiča pričakujejo pojasnila

V SD so že v ponedeljek pa so poudarili, da od Gašperšiča pričakujejo pojasnila glede Luke. Po besedah prvaka SD Dejana Židana je državni upravljalec prejel zelo jasno sporočilo glede (ne)transparentnega delovanja. “Odločili smo se, da Luke ne prodamo. A je bilo to očitno premalo glasno povedano,” je Židan dejal v izjavi novinarjem ob prihodu na srečanje v predsedniško palačo. V prihodnje pa je treba po njegovih besedah poiskati odgovornost. Kot je dejal, ga motijo nasprotujoče si izjave uprave in nadzornega sveta Luke ter SDH kot državnega upravljavca.

STA


Najbolj brano