Kaj je zdravnik Radan mislil s tem, da “bodo zaključili”?

Obravnava bolnika na ljubljanski nevrološki kliniki, ki ga je zdravil zdravnik Ivan Radan konec lanskega leta, ni potekala skladno s strokovnimi smernicami in pravili medicinske stroke. Tako v poročilu o drugem internem strokovnem nadzoru navaja komisija na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana. Zdravnik Ivan Radan, ki je prav zaradi tega, domnevno prvega primera nedovoljene evtanazije prejel odpoved, je torej ukrepal neskladno s pravili.

Tudi izsledki drugega internega strokovnega nadzora na 
nevrološki kliniki so za zdravnika Radana obremenilni. Foto: STA
Tudi izsledki drugega internega strokovnega nadzora na nevrološki kliniki so za zdravnika Radana obremenilni. Foto: STA

LJUBLJANA > Gre za odmevni “primer Radan”, ki je v javnosti odjeknil januarja in močno razburkal laično javnost in strokovno javnost. Šlo naj bi za domnevno prvo evtanazijo pri nas, kjer je evtanazija prepovedana. Dogodek se je zgodil 31. decembra lani na nevrološki kliniki ljubljanskega kliničnega centra, vpleten je zdravnik Ivan Radan, ki je o tem sam spregovoril, a nato dejanje zanikal s pojasnilom, da je cevki s kalijem, ki ga je odredil pri 83-letnem težkem bolniku v odhajanju, speljal izven njegovega telesa.

Radan se je znašel v preiskavi (poleg kriminalistične tudi pod drobnogledom Zdravniške zbornice in njenega tožilca) in izgubil službo v kliničnem centru. Sledile so še zamenjave vodilnih na oddelku nevrološke intenzivne terapije kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo nevrološke klinike.

Komisija: Obravnava Radanovega pacienta ni potekala v skladu s strokovnimi smernicami in pravili medicinske stroke

Zdaj pa je končano še poročilo komisije za drugi izredni interni strokovni nadzor na nevrološki kliniki, ki navaja, da obravnava Radanovega pacienta “ni potekala v skladu s strokovnimi smernicami in pravili medicinske stroke”. Komisija med drugim ugotavlja, da “so bile ob smrti pacienta prisotne posebne okoliščine, zaradi katerih bi moralo biti obveščeno vodstvo oddelka klinike.”

Iz medicinske dokumentacije je razvidno, “da je Ivan Radan nekaj ur pred smrtjo odredil uvedbo morfija. Odmerek morfija je bil razmeroma visok, indikacija za takšen odmerek ni razvidna iz medicinske dokumentacije.” Nato je uro po uvedbi morfija ta odmerek še zvišal. “Brez jasne indikacije bi lahko tako visok odmerek morfija pri pacientu povzročil skrajšanje življenja.”

Dve uri zatem je Radan naročil ustavitev morfija, so pa iz “razgovorov izvedeli, da je pacient nekaj ur pred smrtjo prejemal intravensko infuzijo zelo visokega odmerka propofola.” Tudi ta ni zapisan v medicinski dokumentaciji in dnevnih navodilih zdravnika, je pa “zabeležen na temperaturnem listu in prekrit s korektorjem.” Profol je prav tako odredil Radan.

“Dve diplomirani medicinski sestri sta Ivana Radana. V roku nekaj minut po uvedbi profola trikrat vprašali, kakšen odmerek naj nastavita na črpalko, saj se jima je zdel odmerek previsok in Ivan Radan je trikrat ponovil, naj pustita odmerek nespremenjen. Odrejeni odmerek bistveno presega odmerke, namenjene za paliativno zdravljenje. Tak odmerek porofola lahko pacientu povzroči smrt.”

Medicinska sestra, ki je skrbela za bolnika, je povedala, da je umrl kmalu zatem. “Med razgovori smo izvedeli, da je bila aplikacija profola načrtovana že več ur prej.”

Poročilo omenja še, da je nadzorna medicinska sestra ob uvedbi profola Radana vprašala, kaj je mislil s tem, ko je rekel, da “bodo zaključili”, vendar “ni prepričana, da je ta razumel, kaj mu je želela sporočiti.”

Radanovo delo predmet več preiskav

Ljubljanski klinični center po poročanju STA ne bo odprl dodatnih izrednih strokovnih nadzorov nad smrtmi bolnikov, ki jih je zdravil Ivan Radan, saj o tem poteka že kriminalistična preiskava. Kriminalisti obravnavajo približno 40 smrti Radanovih bolnikov. Poteka pa tudi izredni upravni nadzor zdravstvenega ministrstva na oddelku, kjer je deloval Radan in bo končan junija. Doslej sta že dva izredna notranja nadzora ugotovila, da je Radan verjetno skrajšal življenje 83-letnega bolnika. Obenem naj bi podobno stroril že v začetku lanskega leta (s profolom), po navedbi ene od sester pa naj bi se tudi pri bolnici julija lani “dogajalo nekaj nenavadnega z morfijem”. Na oddelku, kjer je delal Radan, poteka tudi izredni upravni nadzor, ki ga je odredilo ministrstvo za zdravje in naj bi bil končan junija letos. Postopek poteka tudi na Zdravniški zbornici, ki je Radanu že izrekla javni opomin, a se je ta pritožil. Pritožil pa se je tudi namestnik tožilca zbornice, ki je zahteval odvzem licence za leto dni. Ti pritožbi obravnavalo razsodišče druge stopnje zbornice.

JASNA ARKO


Najbolj brano