Kacin naj bi postal veleposlanik v Natu

Nekdanji evropski poslanec Jelko Kacin naj bi prevzel veleposlaniški položaj pri zvezi Nato v Bruslju. To naj bi postal kot del “politične kvote”, kar je razjezilo sindikat diplomatov.

Nekdanji evropski poslanec Jelko Kacin naj bi prevzel veleposlaniški položaj pri zvezi Nato v Bruslju. Foto: STA
Nekdanji evropski poslanec Jelko Kacin naj bi prevzel veleposlaniški položaj pri zvezi Nato v Bruslju. Foto: STA

LJUBLJANA, MARIBOR > Da naj bi Jelko Kacin postal novi stalni predstavnik Slovenije na sedežu zveze Nato je pred dnevi poročala že TV Slovenija, Večer pa zdaj ob sklicevanju na neuradne vire dodaja, da naj bi bilo to imenovanje že usklajeno med predsednikom vlade Mirom Cerarjem in zunanjim ministrom Karlom Erjavcem. Strinjal naj bi se tudi predsednik republike Borut Pahor, ki ima pri postavitvi veleposlanikov zadnjo besedo s podpisom pod ukaz. Na zunanjem ministrstvu (MZZ) navedb za časnik niso potrdili, saj da postopki še niso končani.

Cerar naj bi Kacinu vrnil uslugo za lobiranje za Bulčevo

V časniku namigujejo, da naj bi Cerar na ta način Kacinu vrnil uslugo za uspešno lobiranje za imenovanje komisarke Violete Bulc. Kacin naj bi bil del tako imenovane politične kvote veleposlanikov, torej nekariernih diplomatov, v kateri so ta čas tudi Marta Kos Marko (Berlin), Andrej Rahten (Dunaj) in Dušan Snoj (Monošter).

Informacija o imenovanju politika, ki mu na lanskih evropskih volitvah ni uspelo, je razjezila sindikat diplomatov. Predsednik sindikata Stanislav Sikošek je za časnik protestiral proti temu, “da veleposlaniška mesta postajajo oziroma kar ostajajo politični plen”.

Menjave na 17 veleposlaniških mestih

Letos bo prišlo do menjav na 17 veleposlaniških mestih in na treh položajih generalnih konzulov. Interni razpis za slovenske diplomate je bil objavljen novembra, dober teden kasneje pa se je rok za prijave že iztekel in stekel je postopek izbire najprimernejših kandidatov.

Med vidnejšimi položaji, na katerih so predvidene menjave, so veleposlaniški v Zagrebu, Rimu, Beogradu in Pekingu. Kot navaja časnik, naj bi bilo deset imenovanj že bolj ali manj usklajenih, medtem ko naj bi za nekatera mesta razpise ponovili.

Med slednjimi naj bi bila tudi veleposlaniška položaja v Zagrebu in Beogradu. Za tega naj bi si prizadevala nekdanja poslanka SD in kasneje PS Janja Klasinc, medtem ko naj bi bil nekdanji poslanec SLS Franc Pukšič kandidat za mesto generalnega konzula v Clevelandu.

V izbirni komisiji in v usklajevanjih med MZZ, vlado in uradom predsednika republike naj bi bilo že potrjeno, da bi veleposlanik Braziliji postal Alain Brain Bergant, državni sekretar Bogdan Benko naj bi bil vodja veleposlaništva v Rimu, politični direktor MZZ Igor Jukič pa naj bi služboval v Ankari. Simona Leskovar naj bi bila izbrana za veleposlanico v Tokiu, sedanja veleposlanica v Bukarešti Jadranka Šturm Kocjan pa naj bi se preselila v Buenos Aires.

STA


Najbolj brano