KPK v nadzoru premoženjskega stanja Jankoviću očita kršenje zakonodaje

KPK je v nadzoru premoženjskega stanja ljubljanskega župana in predsednika PS Zorana Jankovića ugotovila, da je od nastopa županske funkcije večkrat kršil zakon o preprečevanju korupcije, prav tako ni pravočasno sporočal podatkov o svojem premoženjskem stanju. Za 208.000 evrov transakcij KPK ugotavlja izrazita korupcijska tveganja.

Zoran Janković Foto: Daniel Novakovic
Zoran Janković Foto: Daniel Novakovic

LJUBLJANA > Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ugotovila, da je Zoran Janković v času opravljanja svoje funkcije od leta 2006 “sistematično opuščal svojo zakonsko dolžnost celovite in pravočasne prijave premoženjskega stanja oziroma sprememb skladno z zakonom”.

Janković po ugotovitvah KPK v zakonskem roku ni prijavil lastništva dela nepremičnin, lastništva delnic Luke Koper, lastništva in poslovanja z vrednostnimi papirji Krke in razpolaganja z gotovino, položenega na transakcijske račune v višini 29.500 evrov v letu 2007.

Več let zapored ni poročal sprememb denarnih sredstev v skupni višini skoraj 800.000 evrov.

V času opravljanja funkcije župana oziroma poslanca je med 17. novembrom 2006 in 24. majem 2012 prejel na svoje bančne račune skupno 2,99 milijona evrov, od tega za 2,4 milijona evrov nakazil, ki niso povezana z rednim osebnim dohodkom oziroma drugimi običajnimi prilivi.

Od tega je v štirih mesecih leta 2011 kot končni prejemnik na svoj transakcijski račun prejel skupno 208.000 evrov iz zaporednega oziroma verižnega prenakazovanja med računi gospodarskih subjektov v vplivnem krogu družine Janković. Po ugotovitvah KPK je začetek denarne verige pri podjetju, ki posluje z Mestno občino Ljubljana.

“Omenjene transakcije so zaradi načina, okoliščin, dinamike in zneskov obremenjene z izrazitimi korupcijskimi tveganji, tveganji, povezanimi z nedopustnim lobiranjem, in tveganji za nasprotje interesov,” meni senat KPK.

STA


Najbolj brano