KPK v letu 2014 z manj prejetimi prijavami in rešenimi zadevami

V letu 2014 se je trend rasti pripada novih prijav suma korupcije in drugih kršitev na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) ustavil, hkrati pa je KPK sprejel manj zaključnih dokumentov kot leto prej, je zapisano v poročilu o delu komisije v letu 2014. Slednja se sicer sooča s kadrovskim primanjkljajem.

Predsednik KPK Boris Štefanec Foto: STA
Predsednik KPK Boris Štefanec Foto: STA

LJUBLJANA > Kot je zapisano v poročilu, ki ga je predsednik KPK Boris Štefanec v sredo predal predsedniku DZ Milanu Brglezu, danes pa še predsedniku republike Borutu Pahorju, je KPK v letu 2014 sprejel 935 zaključnih dokumentov v zadevah suma korupcije, leta 2013 pa 1004.

Od imenovanja novega senata povprečna bruto plača predsednika KPK znaša 3805 evrov, medtem ko je leta 2010 znašala okoli 5100 evrov. Znižala se je tudi povprečna bruto plača zaposlenih. Leta 2008 je znašala 3422 evrov, lani pa 2035 evrov. Po podatkih iz poročila je KPK do konca lanskega leta zapustilo deset uslužbencev, ki jih še niso uspeli v celoti nadomestiti, zaradi česar naj bi bil KPK kadrovsko precej podhranjen. Kot navaja poročilo, bi morali za normalno delovanje imeti vsaj 90-odstotno kadrovsko zasedenost, kar pomeni, da bi morali zaposliti vsaj še pet ljudi. Hkrati se je senat v poročilu pohvalil, da je KPK lani z velikim prizadevanjem znižal ključne materialne stroške. Samo najemnino za prostore, ki je ključen strošek, jim je od leta 2010 uspelo znižati za več kot 50 odstotkov.

Padec števila prijav in sprejetih zaključnih dokumentov je bil pričakovan

Padec števila prijav in sprejetih zaključnih dokumentov je bil za senat KPK, ki je poročilo sprejel soglasno, objavljeno pa je bilo danes na spletni strani KPK, pričakovan. V poročilu je pojasnjeno, da je bil sedanji, novi senat komisije zaradi ponavljajočih postopkov imenovanj operativen šele sredi junija lani in da je bila zato za tri mesece prekinjena kontinuiteta njegovega odločanja.

V letu 2014 je KPK v reševanje prejel 1467 novih prijav, od katerih jih je 771 zavrgel, 696 pa jih je poslal v predhodni preizkus. Med prejetimi zadevami je največ prijav suma korupcije.

Skupaj je KPK lani rešil 1973 zadev, in sicer tako, da je bodisi izdal zaključni dokument, zadevo zavrgel, odgovoril drugim pristojnim organom in podobno.

V 60 primerih je KPK uvedel postopek o prekršku zaradi kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, v 108 primerih je organom odkrivanja in pregona podal ovadbo oziroma naznanil suma storitve kaznivega dejanja, v 98 primerih pa je dal pobudo nadzornim organom za izvedbo postopka iz njihove pristojnosti.

V letu 2014 zabeležili 1118 lobističnih stikov

V letu 2014 je v obdelavo prejel tudi 10.338 novih poročil o premoženjskem stanju funkcionarjev, zabeležil 1118 lobističnih stikov, nadgradil Supervizor in vzpostavil elektronski register tveganj.

Zoper odločitve KPK je bilo v latu 2014 na upravno sodišče vloženih šest tožb. V poročilu senat izpostavlja tudi potrebo po spremembah zakonodaje glede delovanja KPK, pri čemer naj bi vlada spremembe pripravila do konca letošnjega leta.

Med kadrovskimi in finančnimi zadevami poročilo izpostavlja, da je proračun KPK lani znašal nekaj manj kot 1,57 milijona evrov, KPK pa je imel na zadnji dan pretekla leta zaposlenih 32 uslužbencev in tri funkcionarje.

STA


Najbolj brano