KPK od novinarjev zahteva razkritje vira

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) ostro nasprotuje zahtevi KPK, naj mu družba TSMedia razkrije vir informacije, ki sta jo novinarja portala Siol.net objavila v prispevku o nepravilnosti pri imenovanju generalnega direktorja UKC Ljubljana. "Takšna zahteva je nasprotju z mednarodnimi standardi zaščite virov," so v izjavi za javnost zapisali v DNS.

Portal Siol.net je 23. februarja objavil prispevek z naslovom 
Ko brezzobi Štefanečev tiger žveči imenovanje šefa UKC.  Foto: STA
Portal Siol.net je 23. februarja objavil prispevek z naslovom Ko brezzobi Štefanečev tiger žveči imenovanje šefa UKC.  Foto: STA

LJUBLJANA > Portal Siol.net, ki ga izdaja TSMedia, je namreč 23. februarja objavil prispevek z naslovom Ko brezzobi Štefanečev tiger žveči imenovanje šefa UKC. V njem sta novinarja med drugim zapisala, da je bila v zvezi s postopkom izbire novega generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana podana ovadba na KPK, pri obravnavi katere pa bi bil lahko predsednik KPK Boris Štefanec v konfliktu interesov. Zapisala sta tudi, da naj bi po njihovih informacijah Štefanec pri odločanju o tem, ali je v konfliktu interesov, prekršil pravila KPK.

V prispevku je bilo tudi navedeno, kdo je na KPK podal prijavo, kar pa je zmotilo KPK. Slednja je na TSMedio 24. februarja naslovila zahtevo, naj mu posreduje vir, ki je portalu razkril ime prijavitelja. Zahtevala je tudi osebne podatke obeh novinarjev, vključno s pogodbami o zaposlitvi oziroma sodelovanju, v primeru zavrnitve posredovanja zahtevanih podatkov pa mediju zagrozil z visoko globo.

V DNS ostro nasprotujejo zahtevi državnega organa, naj novinarja razkrijeta svoj vir. "Takšna zahteva je v nasprotju z mednarodnimi standardi zaščite virov, ki so pogoj za preiskovalno novinarstvo in učinkovit nadzor oblasti," so zapisali in dodali, da s tem KPK pri pritiskih na novinarje in medije v Sloveniji postavlja "nove, do zdaj nepredstavljive meje". Posebej zaskrbljujoče za DNS je dejstvo, da je zahtevo po razkritju vira podala institucija, ki naj bi krepila transparentnost in integriteto: "Gre za poseg v novinarsko delo, ki si ga državni organ v demokratični državi in družbi ne bi smel privoščiti". Tudi zahteva za razkritje osebnih podatkov novinarjev, njihovega delovnopravnega statusa in pogodbe pri delodajalcu je po mnenju DNS le način, s katerim želi KPK disciplinirati novinarja in medij. Po njihovi oceni gre sicer za nedovoljeno zbiranje podatkov, ki niso namen tega postopka. KPK zato pozivajo, naj nemudoma umakne svojo zahtevo do TSMedie in prekliče vse postopke, ki jih vodi zoper avtorja članka.

Kot navajajo na DNS, je mediju prijavo potrdil sam prijavitelj (njegovo ime so sicer na portalu po dopisu KPK umaknili), zato v DNS ocenjujejo, da želi KPK prek pritiska na medij in novinarja priti do vira informacije, da je predsednik KPK v enem od postopkov prekršil pravila, pri čemer uporablja zakonodajo, ki je v prvi vrsti namenjena zaščiti žvižgačev.

STA


Najbolj brano