KPK ni spoštovala procesnih pravic

Vrhovno sodišče je odpravilo poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o premoženjskem stanju Janeza Janše. Ugotovili so, da pri poročilu niso spoštovali procesnih pravic. Vrhovno sodišče pri tem ni ugotavljajo, ali je ta kršitev vplivala tudi na pravilnost ugotovljenega dejanskega stanja.

Nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič. Foto: STA
Nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič. Foto: STA

LJUBLJANA > Vrhovno sodišče je ugotovilo, da je KPK z izdajo zaključnega poročila posegla v tožnikove ustavne pravice, saj Janezu Janši osnutka prej niso poslali v izjasnitev. S tem je bila kršena ustavna pravica do enakega varstva pravic.

KPK mora v treh dneh po prejemu sodbe s svojih spletnih strani odstraniti ta del poročila. Prav tako mora Janši v 15 dneh od vročitve sodbe povrniti 538,68 evrov stroškov z zakonskimi zamudnimi obrestmi. Komisija je pri Janši ugotovila večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, lastništva nepremičnin, lastništva premičnin ter prevzemanja jamstev in poroštev. Hkrati so ugotovili tudi, da se je Janši premoženje glede na uradno ugotovljene vire dohodkov in premoženja v nadzorovanem obdobju nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za najmanj 210.000 evrov.

Janša je nato poročilo KPK izpodbijal na upravnem sodišču zaradi kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Upravno sodišče je njegovo tožbo zavrnilo, zato se je pritožil na vrhovno sodišče, ki je sodbo upravnega sodišča razveljavilo in zadevo vrnilo upravnemu sodišču v nov postopek. Nato je upravno sodišče znova kot neutemeljeno zavrnilo Janševo tožbo, a se je slednji znova pritožil.

Vrhovno sodišče ugotavlja, da je upravno sodišče zmotno ravnalo. "Če gre res - kot KPK navaja v odgovoru na tožbo - le za preverjanje premoženjskega stanja oziroma za predstavitveni akt, je v tem primeru, glede na zaključke, ki jih je sprejela in okvalificirala posamezna dejanja, presegla svoja zakonska pooblastila in posegla ter prevzela zakonska pooblastila in pristojnosti drugih organov," so zapisali v sodbi.

Po presoji vrhovnega sodišča bi KPK morala Janšo seznaniti z ugotovitvami oziroma mu jih poslati v izjasnitev in šele nato svoje ugotovitve objaviti skupaj z njegovo izjavo.

NR


Najbolj brano