KPK: Vladni predlog zakona o drugem tiru s korupcijskim tveganjem

Vladni predlog zakona o drugem tiru je po mnenju Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) normativno presplošen in zaradi te nedorečenosti dopušča nastanek korupcijskih tveganj. Komisija je kritična tudi do postopka obravnave predloga zakona. Kot je zapisala, gre za enega pomembnejših zakonov s področja državnih investicij, kar ne dopušča hitenja.

Predsednik KPK Boris Štefanec Foto: STA
Predsednik KPK Boris Štefanec Foto: STA

LJUBLJANA > Kot so pojasnili v KPK, tako pomemben zakon zahteva maksimalno transparentno obravnavo in javno razpravo, vključno s pridobivanjem strokovnih mnenj. "Pri tem ne more biti odstopanj niti zaradi pridobivanja finančnih sredstev EU," so opozorili.

Predlog zakona je sicer infrastrukturno ministrstvo objavilo v petek, danes pa ga je na seji potrdila vlada. Komisija ocenjuje, da so bili razpoložljivi trije delovni dnevi povsem nezadostni za poglobljeno proučitev tako pomembnega in obsežnega dokumenta ter za podajo predlogov s strani vseh zainteresiranih in vsebinsko vpletenih državnih organov in drugih javnosti.

KPK je v sporočilu izpostavila, da se vsebina vladnega predloga zakona izrecno nanaša na njeno delovno področje, tako da bi komisija v skladu z zakonodajo morala imeti možnost, da poda mnenje o usklajenosti določb predloga zakona z zakoni, ki urejajo področje preprečevanja korupcije.

Na protikorupcijski komisiji so zapisali, da je povsem nerazumljivo, da je vlada predlog zakona obravnavala na današnji seji, saj je bil rok za oddajo komentarjev v sredo. Na komisiji so komentarje pravočasno oddali, a so prepričani, da jih vlada danes ni obravnavala.

"Še več, komisija je prepričana, da pripravljavec zakona ni imel nikakršne namere v predlog zakona vključiti morebitnih komentarjev, ki bi jih prejel, četudi strokovno utemeljene, oziroma predlog zakona skladno z njimi spremeniti," so zapisali.

STA


Najbolj brano