Jutri prvi “vročinski val”, v četrtek že ohladitve

Vremenoslovci po današnjem toplem pomladnem dnevu, ko so v večini države izmerili nad 20 stopinj Celzija, za torek napovedujejo še nekoliko višje temperature, na vzhodu do 30 stopinj Celzija. Zelo toplo bo tudi v sredo, nato pa nas čakata prehodna ohladitev in padec temperatur tudi pod 20 stopinj Celzija. Takšni skoki za pomlad niso nenavadni.

 Foto: Maksimiljana Ipavec
Foto: Maksimiljana Ipavec

LJUBLJANA > Po vremenski napovedi Agencije RS za okolje bodo v torek najnižje jutranje temperature od 8 do 14, najvišje dnevne pa od 23 do 27 stopinj Celzija. Najtopleje bo na vzhodu, do 30 stopinj Celzija se lahko živo srebro povzpne v Prekmurju, Posavju in Beli krajini, je pojasnil dežurni vremenoslovec Uroš Strajnar.

To je po njegovih besedah zelo toplo za ta čas, saj se v prvi polovici maja ne pojavljajo pogosto temperature okoli 30 stopinj Celzija. Kot je pojasnil, so takšne temperature posledica toplejšega in bolj suhega zraka, ki je začel k nam pritekati iz jugozahoda, v tem letnem času pa je tudi sonce že močno.

Otoplitev pa bo, kot je napovedal Strajnar, kratkotrajna, saj se bo v noči na četrtek vreme poslabšalo. Temperature bodo po njegovih besedah padle verjetno tudi pod 20 stopinj Celzija, a se bodo v naslednjih dneh nekoliko dvignile.

Kot je dejal, se temperaturni skoki dogajajo v vseh letnih časih, najmanj sicer poleti. Pomladi in jeseni pa se pogosteje dogaja, da hladne fronte ozračje ohladijo za deset stopinj Celzija, je pojasnil Strajnar.

Krajevne plohe in nevihte se bodo vzdolž meje z Avstrijo začele pojavljati v sredo popoldne, hladna fronta s padavinami pa nas bo od severa dosegla proti večeru in v noči na četrtek prešla naše kraje. Posamezne plohe bodo nastajale tudi v četrtek sredi dneva in popoldne, na Primorskem bo prehodno zapihala šibka do zmerna burja.

STA


Najbolj brano