Jutri bo znano, ali bo trojka ali četvorka

Predsednik SMC Miro Cerar, ki ga bo predsednik republike Borut Pahor danes predlagal za mandatarja, se je včeraj sestal s preostalimi morebitnimi partnerji v koaliciji (Desus, SD in ZaAB). V ospredju zanimanja je usoda ZaAB, o kateri bo svet stranke SMC odločal jutri.

Predsednik Pahor bo danes parlamentu Cerarja predlagal za mandatarja Foto: STA
Predsednik Pahor bo danes parlamentu Cerarja predlagal za mandatarja Foto: STA

LJUBLJANA > Sodelovanje ZaAB v koaliciji je še naprej vprašljivo zaradi seznama kandidatov za evropskega komisarja iz Slovenije, na katerem je tudi predsednica stranke Alenka Bratušek. Po včerajšnjem srečanju z Mirom Cerarjem je dejala, da se ji ne zdi korektno, da je to težava zgolj njegove stranke, saj je pri sestavljanju liste sodelovala vsa sedanja koalicija.

Bratuškova meni, da je v koalicijskem sporazumu na področju gospodarstva treba dopolniti del, ki se nanaša na turizem in podrobno opredeliti področje enakih možnosti, tako moških kot žensk in istospolnih, mladim pa nameniti posebno pozornost. Pojasnila je še, da se sama, glede na to, da se poteguje za mesto evropske komisarke, ne bo potegovala za nobeno funkcijo v vladi.

Cerar je predstavnikom ZaAB pojasnil, da bo o sestavi koalicije odločal svet SMC predvidoma jutri. O morebitnem sodelovanju bodo odločali tudi v svetu ZaAB. Sama Bratuškova je za sodelovanje, kot kaže, zainteresirana, saj je Cerarju dejala, da bi bilo z več strankami v vladi bistveno manj izsiljevanj.

Prvi se je pri SMC oglasil podpredsednik Desusa Saša Ivan Geržina. Pravi, da ni šlo za pogajanja, saj v Desusu ne vidijo več vsebinskih ovir za sodelovanje teh dveh strank. To pomeni, da so dorečena vprašanja regresa in demografskega sklada, socialnega podjetništva in energetike. Tako bo bodoča vlada za regres upokojencem namenila dodatnih 40 milijonov evrov. Glede razdelitve ministrstev Geržina ni želel govoriti. Kot je znano, je za Karla Erjavca že nekako rezervirano zunanje ministrstvo.

Zelo blizu koaliciji je tudi SD. Po včerajšnjem srečanju z vodstvom SMC je prvak SD Dejan Židan povedal, bo po pogovoru s članstvom o morebitnem vstopu v vlado odločala konferenca stranke. O razdelitvi ministrskih resorjev Židan še ni želel govoriti. Zase dopušča možnost, da zasede katero od ministrskih mest, ne komentira pa ugibanj, da naj bi bil to gospodarski resor. V SD sicer po besedah Židana obžalujejo, da NSi ni zbrala poguma za nadaljevanje koalicijskih pogajanj. Glede ZaAB je dejal, da si želijo čim širšo koalicijo. DK


Najbolj brano