Junckerjev obisk odmeval pri sosedih

Predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju se je včeraj na turneji po Sloveniji pridružil še novi predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. Skupaj sta uradno odprla Hišo EU, v kateri bodo skupaj delovala predstavništva evropskih institucij.

Hišo EU, kjer si bodo prostore delila predstavništva evropskih 
institucij, so skupaj odprli (z leve) Violeta Bulc, Jean-Claude 
Juncker, Miro Cerar in Antonio Tajani.  Foto: STA
Hišo EU, kjer si bodo prostore delila predstavništva evropskih institucij, so skupaj odprli (z leve) Violeta Bulc, Jean-Claude Juncker, Miro Cerar in Antonio Tajani.  Foto: STA

LJUBLJANA > “Vsi smo Evropejci in moramo delati skupaj, morami biti enotni, za našo državo in EU. To je prihodnost in edina možnost, če želimo tekmovati z Rusijo, ZDA, Kitajsko ali Indijo,” je od odprtju Hiše EU dejal Antonio Tajani. Oba gosta sta si s svojim obiskom prizadevala poglobiti zaupanje Slovencev v EU. Hiša EU, ki sta jo uradno odprla, bo to nalogo učinkovitega informiranja opravljala ves čas, sta poudarila tako Tajani kot Jean-Claude Juncker. Odprtje novih prostorov za delovanje evropskih institucij je bilo sicer le ena od postojank turneje. Oba gosta sta se ločeno srečevala s predstavniki političnega vrha.

Juncker, ki v Sloveniji predstavlja pred nekaj dnevi obelodanjene predloge za reformo EU, se je zjutraj srečal tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Ta je po sestanku povedal, da je od dokumenta s scenariji za razvoj EU pričakoval nekoliko več.

Juncker je med dvodnevnim obiskom poudarjal, da predlogov za reformo nikomur ne vsiljuje, pač pa jih daje v razpravo. Dan preden se je odpravil v Slovenijo, je v Bruslju predstavil pet predlogov za razvoj EU, 27 do leta 2025. Ti predlogi so: da ostane vse tako kot doslej; da se EU osredotoči samo na enotni trg; da tisti, ki hočejo več, storijo več, kar vključuje oblikovanje koalicij voljnih; da se stori manj, a učinkoviteje; in federalistični scenarij, storiti veliko več skupaj.

Obisk Kraševcev je obrodil sadove

Iz kabineta predsednika vlade Mira Cerarja so po koncu Junckerjevega uradnega obiska sporočili, da je bila med osrednjimi temami pogovorov prihodnost EU v luči migracij. Cerar in Juncker sta se pogovarjala o prihodnosti schengenskega prostora ter posledicah Brexita na nadaljnji razvoj EU. Cerar pa je izpostavil tudi teme, ki so v specifičnem interesu Slovenije. Beseda je tako nanesla na teran, glede katerega je Cerarizrazil jasno pričakovanje, da “glede na nova dejstva, ki so bila predstavljena komisiji, ta ponovno pretehta odločitev in ustavi postopek sprejemanja izjeme.”

Juncker je že prvi dan obiska napovedal, da bo Evropska komisija preverila informacije kraških vinarjev, da naj bi bila hrvaška dokumentacija za odobritev izjeme pri uporabi imena teran ponarejena. Zagotovil je, da bo Evropska komisija preverila resničnost navedb, nato pa bodo videli, ali bodo spremenili svojo odločitev.

Podpora arbitražni odločitvi odmeva na Hrvaškem

Na hrvaškem odmeva Junckerjeva izjava o arbitražnem postopku. Juncker je izrazil pričakovanje, da bosta Hrvaška in Slovenija popolnoma in brezpogojno spoštovali odločitev arbitražnega sodišča v sporu o meji, ko bo ta sprejeta.

Podpredsednik hrvaške vlade in zunanji minister Davor Ivo Stier je včeraj ponovil, da Junckerjevo mnenje “spodkopava avtoriteto Evropske komisije”. Znova je dejal, da “reševanje dvostranskih sporov, spor o meji pa je dvostransko vprašanje”, ni v pristojnosti Evropske komisije. Junckerjeva pričakovanja je zavrnil tudi predsednik hrvaškega sabora Božo Petrov. Stier je komentiral tudi napoved Evropske komisije, da bo preverila verodostojnost dokumentov, s katerimi Hrvaška uveljavlja izjemo za uporabo imena teran. Dejal je, da ne gre za napoved o spremembi odločitve komisije o napovedanem uvajanju izjeme za hrvaške vinarje, temveč za ugotavljanje dejstev, kar ni težava.

JANA KREBELJ, STA


Najbolj brano