Juncker se bo pogovarjal samo z Bratuškovo

Prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bo danes začel pogovore s kandidati za komisarje, med njimi pa bo tudi Alenka Bratušek. Dejstvo, da je med tremi slovenskimi kandidati le ona povabljena na pogovor, je včeraj razburkalo slovenske politične vode.

Jean-Claude Juncker (v ospredju) še ni obrnil hrbta Alenki Bratušek, ki je očitno njegova favoritka za položaj komisarke iz Slovenije Foto: STA
Jean-Claude Juncker (v ospredju) še ni obrnil hrbta Alenki Bratušek, ki je očitno njegova favoritka za položaj komisarke iz Slovenije Foto: STA

BRUSELJ >Slovenska premierka v odhodu Alenka Bratušek izjav za medije ob prihodu na včerajšnji forum na Bledu ni dajala, Roman Jakič iz stranke ZaAB pa je dejal, da so glede vprašanja izbora komisarja povedali že vse. A vse informacije iz središča evropske birokracije kažejo na to, da je AB prvi Junckerjev izbor, saj je njegova tiskovna predstavnica Natasha Bertaud potrdila, da se bo mandatar evropske komisije v primeru Slovenije, ki je poslala več kot enega kandidata, pogovarjal zgolj z Bratuškovo.

Termin pogovora z njo še ni potrjen, a po neuradnih vesteh naj bi potekal že danes v Junckerjevi pisarni v Bruslju. Po opravljenih pogovorih z vsemi kandidati naj bi Juncker prihodnji teden predstavil razdelitev resorjev. V tem trenutku še ni jasno, kako dolgo bo trajal ta postopek, saj Belgija še ved- no ni predlagala svojega kandidata.

Tanja Fajon: “Si pa predstavljam, da sta Juncker in Bratuškova morda opravila tudi kakšen pogovor več, kot je javnost z njim seznanjena.”

Kot je znano, je Slovenija Junckerju poslala seznam s tremi imeni, na katerem sta poleg Bratuškove še evropska poslanka Tanja Fajon in zunanji minister v odhodu Karl Erjavec, novi slovenski predsednik vlade Miro Cerar pa se je nedvoumno postavil proti kandidaturi Alenke Bratušek za evropsko komisarko. Karl Erjavec je včeraj izjavil, da bo seznanil javnost, če ga bo Juncker poklical na razgovor. “To ni moja odločitev, to je Junckerjeva odločitev,” je povedal. Tudi Fajonova je potrdila, da Junckerjevega vabila do sinoči ni dobila. “Si pa predstavljam, da sta Juncker in Bratuškova morda opravila tudi kakšen pogovor več, kot je javnost z njim seznanjena,” je še komentirala in napovedala: “Bomo videli, kako bodo potekala zaslišanja. V evropskem parlamentu se bomo ob zaslišanjih lotili tudi integritete in celega postopka, ki ga je vodila sama premierka v odstopu.”

Sicer pa Fajonova meni, da bi lahko nova slovenska vlada do 20. septembra, ko se bodo začela zaslišanja v evropskem parlamentu, spremenila seznam in v Bruselj poslala nekoga tretjega. Ob tem pa v slovenski politiki še vedno ni usklajenega mnenja, kateri resor naj bi si prizadevala pridobiti Slovenija, kar je z državniškega gledišča mnogo pomembnejše vprašanje kot ime politika, ki bo zasedel visoki položaj v Bruslju.

Pred dokončnim imenovanjem morajo kandidati uspešno opraviti zaslišanja v evropskem parlamentu, ki bodo od 22. do 30. septembra. Drugi krog zaslišanj, v primeru težav s posameznimi kandidati, je predviden od 13. do 15. oktobra. Evropski parlament naj bi o komisarski ekipi odločal na plenarnem zasedanju od 20. do 23. oktobra, komisija pa naj bi mandat nastopila novembra. DES, STA


Najbolj brano