Juncker in Cerar o “uri resnice za EU”

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in slovenski premier Miro Cerar sta ob Junckerjevem obisku v Sloveniji danes razpravljala o prihodnosti EU. “Tu stojiva dva prepričana Evropejca, Evropejca, ki se zavedata, da je za EU prišla ura resnice,” je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju po pogovorih poudaril Cerar.

Jean-Claude Juncker in slovenski premier Miro Cerar Foto: STA
Jean-Claude Juncker in slovenski premier Miro Cerar Foto: STA

BRDO PRI KRANJU > Jean-Claude Juncker je dan pred prihodom v Slovenijo v Evropskem parlamentu predstavil predloge za reformo unije v obliki bele knjige. Na podlagi tega dokumenta je pred nami “leto intenzivnih, tudi iskrenih pogovorov o tem, kako naj gremo naprej”, je poudaril Miro Cerar. “Verjamem, da bo to zares leto resnice za EU,” je dodal.

Sam se zavzema za Evropo prihodnosti, je poudaril. “Ne želim si, da bi se EU in Evropa vračala nazaj v čase, ki so pripeljali do hudih posledic za vse nas, v čase, ko nismo bili dovolj povezani, ko so bili med državami konflikti. Zato menim, da moramo skupaj najti odgovore na tiste ideje, ki jih danes nekateri ponujajo kot poenostavlj, ene populistične rešitve, ki nas razdvajajo, Evropo pa skušajo peljati nazaj v prvo polovico 20. stoletja,” je dejal slovenski premier.

Še pred tem pa se mora EU po njegovem na kratek rok posvetiti učinkovitejši implementaciji oziroma izvedbi že dogovorjenega, predvsem na področjih varnosti in nezakonitih migracij. Brez tega “napredek na drugih področjih ne bo možen”, je poudaril Cerar. “Na daljši rok pa si ne želimo, da bi ostali, kjer smo, temveč si želimo bolj povezane, še trdnejše unije, ki ima večje ambicije in želi iti naprej,” je dodal.

Juncker, ki je priznal, da je bil v mladih letih federalist, je medtem poudaril, da mora EU zaključiti integracijo, vendar pa “nikoli ne bo država”. Kot je poudaril, mora EU delovati ne proti narodom in državam članicam, ampak skupaj z njimi.

“To je pomembno za male države članice. Te imajo enake pravice kot velike članice in tudi enako dostojanstvo. To dostojanstvo moramo ohraniti,” je prepričan prvi mož Evropske komisije.

Polaskal je Sloveniji, da je vplivna članica unije, čeprav je majhna. “V majhnih državah članicah ljudje ne verjamejo, da ima njihova država vpliv. Rad bi sporočil Slovencem, da Slovenija ima vpliv in da je Slovenija pozitiven akter v EU,” je poudaril.

Juncker je dejal, da predlogov iz bele knjige nikomur ne vsiljujejo, temveč jih dajejo v javno razpravo. Pričakuje široko razpravo o predlaganih scenarijih, pri čemer računa, da bodo v njej sodelovali tudi slovenska vlada, parlament in civilna družba.

Slovenski premier in šef Evropske komisije sta govorila tudi o drugih temah, med drugim o nadzoru na notranjih mejah unije, vključenosti mladih, brexitu in vprašanju terana. Cerar je znova izrazil slovensko nestrinjanje z ohranjanjem nadzora na meji med Slovenijo in Avstrijo in dodal, da je Slovenija pri tem vprašanju naletela “na velik posluh predsednika Evropske komisije”.

Glede arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško je Juncker dejal, da zagovarja spoštovanje odločitve arbitražnega sodišča, k temu pa poziva tudi vpletene strani. “Verjamem, da bodo vsi spoštovali odločitev arbitražnega sodišč,” je bil odločen.

STA


Najbolj brano