Juncker: Evropska komisija se bo vrnila k vprašanju terana

Podpredsednik hrvaške vlade in zunanji minister Davor Ivo Stier je danes komentiral napoved Jean-Clauda Junckerja, da se bo Evropska komisija po preučitvi slovenskih trditev, da je Hrvaška ponarejala dokumente o teranu, vrnila k vprašanju terana. Dejal je, da ne gre za napoved o spremembi odločitve komisije o napovedanem uvajanju izjeme za hrvaške vinarje, temveč za ugotavljanje dejstev, kar "ni težava".

 Foto: STA
Foto: STA

ZAGREB > Predsednik hrvaškega sabora in vladne stranke Most neodvisnih list Božo Petrov pa je danes ponovil, da Hrvaška ne bo sodelovala v postopkih arbitražnega sodišča.

"Hrvaška ne bo sodelovala v arbitražnih postopkih, za katerimi stoji sramotno početje posameznih udeležencev", je ob robu zagrebške konference o županijah kot nosilcih gospodarskega razvoja novinarjem dejal Petrov.

Juncker je že prvi dan obiska napovedal, da bo Evropska komisija preverila informacije kraških vinarjev, da naj bi bila hrvaška dokumentacija za odobritev izjeme pri uporabi imena teran ponarejena. Zagotovil je, da bo Evropska komisija preverila resničnost navedb, nato pa bodo videli, ali bodo spremenili svojo odločitev.

Hrvaški sabor je konec julija 2015 odločil, da Hrvaška izstopa iz arbitražnega postopka. Kot so pojasnili, glavni razlog za odločitev o odstopu od arbitražnega sporazuma ni bilo le obnašanje nekdanjega slovenskega člana arbitražnega sodišča Jerneja Sekolca in agentke Simone Drenik, temveč v naknadno dodanih dokumentih, na podlagi katerih je arbitražno sodišče lahko odločalo o rešitvi spora o meji.

Juncker je v sredinem pogovoru dejal, da Evropska komisija podpira arbitražni proces, "ki je v interesu pravne gotovosti za obe strani ter v interesu gladkega in učinkovitega izvajanja zakonodaje EU". Izrazil je pričakovanje, da bosta Hrvaška in Slovenija popolnoma in brezpogojno spoštovali odločitev arbitražnega sodišča v sporu o meji, ko bo ta sprejeta.

"Bilo bi zanimivo videti, ali bi se gospod Juncker ali kdorkoli drug iz EU odzval na takšen način, če bi se to zgodilo v njegovi državi," je danes izjavil Petrov.

Podpredsednik hrvaške vlade in zunanji minister Davor Ivo Stier je danes ponovil, da Junckerjevo mnenje "spodkopava avtoriteto Evropske komisije".

"Hrvaška si prizadeva, da bi se komisija osredotočila na vprašanja, za katera je pristojna," je izjavil Stier v Zagrebu po današnjem srečanju zunanjih ministrov držav procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropo (SEECP). Znova je dejal, da "reševanje dvostranskih sporov, spor o meji pa je dvostransko vprašanje", ni v pristojnosti Evropske komisije.

STA


Najbolj brano