Julij podira rekorde po številu vročih dni

Letošnji julij je ponekod že rekorden po številu vročih dni s temperaturami nad 30 stopinj Celzija. Tudi v Ljubljani, kjer so v prvih 22 dneh meseca našteli že 19 vročih dni, predvidoma pa bodo sledili še najmanj trije. Prav tako bo po predvidevanjih Agencije RS za okolje (Arso) julij rekorden po povprečni mesečni temperaturi zraka.

Rekordno število vročih dni bodo, kot so še pojasnili na 
agenciji, precej verjetno zabeležili v večjem delu države. Le za 
Primorsko, kjer so tovrstni rekordi že sedaj precej visoki, 
bodo morali na Arsu za potrditev novega rekorda počakati do 
konca meseca. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Rekordno število vročih dni bodo, kot so še pojasnili na agenciji, precej verjetno zabeležili v večjem delu države. Le za Primorsko, kjer so tovrstni rekordi že sedaj precej visoki, bodo morali na Arsu za potrditev novega rekorda počakati do konca meseca. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Doslej so meteorologi po Sloveniji večino tovrstnih rekordov zabeležili julija 2006, ko se je tudi v prestolnici živo srebro v 18 dneh dvignilo nad 30 stopinj, povprečna mesečna temperatura zraka pa je bila 23,6 stopinje Celzija. Zanimivo pa se tisto leto avgusta temperatura ni več dvignila nad 30 stopinj Celzija, so zapisali na Arsu.

Na Primorskem bomo morali za potrditev rekorda počakati do konca meseca

Rekordno število vročih dni bodo, kot so še pojasnili na agenciji, precej verjetno zabeležili v večjem delu države. Le za Primorsko, kjer so tovrstni rekordi že sedaj precej visoki, bodo morali na Arsu za potrditev novega rekorda počakati do konca meseca.

Padavine so bile medtem v zadnjem tednu skromne in večinoma lokalnega, nevihtnega značaja. Kot so zapisali na Arsu, je bila julijska bera padavin najbolj skromna v slovenski Istri, kjer je padlo le nekaj milimetrov dežja.

Tudi v osrednji Sloveniji in delu Zgornjesavske doline, Štajerske na Dolenjskem ter v jugozahodni Sloveniji je bilo dežja le med 20 in 30 litrov na kvadratni meter. Nekoliko več padavin je bilo na severovzhodu države in v hribovitih predelih severne Slovenije. V lokalnih nevihtah je ponekod padlo tudi več dežja, med 50 in 80 milimetrov.

Izsušena slovenska Istra

Padavine so sicer v vročih dnevih hitro izhlapele. Vročina in visoko izhlapevanje pa povzročata stres rastlin. Ekstremna kmetijska suša z vročino vlada v slovenski Istri, kjer od 1. aprila dalje vodni primanjkljaj drsi proti 400 milimetrom. Tudi na Goriškem in v osrednji Sloveniji vodna bilanca površinskega sloja tal prehaja v zelo suho območje.

Vodnatosti rek so najmanjši v južnem in jugozahodnem delu države, količine podzemne vode pa se zmanjšujejo povsod po državi.

Na Arsu so še zapisali, da bo po izračunih vodilnih svetovnih meteoroloških centrov toplotna obremenitev do vključno sobote velika. V petek in soboto bo sicer manj vroče, a bo bolj soparno.

Krajevne nevihte bodo pogostejše, prinesle bodo le kratkotrajne krajevne osvežitve. V nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi padavinami, deloma nevihtami. Od nedelje naprej bodo hladnejše tudi noči.

STA


Najbolj brano