Jernej Hudolin prevzel vodenje ZVKDS

Jernej Hudolin je danes nastopil petletni mandat generalnega direktorja Javnega zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS). Hudolin se bo, kot je napovedal v svojem programu, zavzemal za najvišje strokovne standarde v konservatorstvu in restavratorstvu.

Novi generalni direktor Javnega zavoda  za varstvo kulturne dediščine  Jernej Hudolin Foto: STA
Novi generalni direktor Javnega zavoda za varstvo kulturne dediščine Jernej Hudolin Foto: STA

LJUBLJANA > Jernej Hudolin je bil izbran na podlagi javnega razpisa ministrstva za kulturo, podprla pa sta ga svet in strokovni svet ZVKDS.

Ob imenovanju je povedal, da je eden temeljnih izzivov prihodnosti za spomeniško-varstveno službo poiskati konsenz med starim in novim ter preiti iz vloge preprečevalca v vlogo soustvarjalca. Sodobni izzivi namreč zagotavljajo preživetje spomenikom in dediščini izključno v povezavi s sobivanjem v današnjem času.

Za uspešno ohranjanje dediščine sta, kot je zapisal v svoji viziji prednostnih nalog in razvoja ZVKDS, pomembna sprememba odnosa do nje in sistemsko pridobivanje sredstev.

Hudolin je univerzitetni diplomirani inženir arhitekture in ima več kot 25 let delovnih izkušenj na ZVKDS oziroma v Restavratorskem centru.

Med letoma 1996 in 2002 je bil vodja oddelka za arhitekturo, od leta 2002 do leta 2004 vodja restavratorskega centra, od leta 2004 do leta 2009 vršilec dolžnosti pomočnika direktorja za restavratorstvo, nato krajši čas direktor Centra za restavratorstvo in obenem vršilec dolžnosti pomočnika direktorja zavoda, od septembra 2009 pa je vodil Restavratorski center.

Na mestu generalnega direktorja ZVKDS je Hudolin zamenjal Jelko Pirkovič, ki je zavod vodila od leta 2009.

STA


Najbolj brano