Je Hrvaška poslala ponarejene dokumente?

Nepričakovano dolgo, kar uro in pol je trajalo srečanje predstavnikov pridelovalcev terana z evropskim komisarjem Philom Hoganom. Predstavili so mu pomen terana za Kras pa tudi indice, da naj bi Hrvaška svojo vlogo za odobritev izjeme za uporabo imena teran utemeljevala na ponarejenih dokumentih.

Na sestanku so slovenski predstavniki pojasnili svoje argumente glede zaščite terana. Foto: Evropska Komisija
Na sestanku so slovenski predstavniki pojasnili svoje argumente glede zaščite terana. Foto: Evropska Komisija

BRUSELJ > Na vsa vprašanja niso dobili odgovorov, je po sestanku povedal predsednik Civilne iniciative za spoštovanje zaščite vina teran in direktor Vinakras Marijan Colja. Evropski komisar Phil Hogan jim, denimo, ni pojasnil, zakaj jim Evropska komisija noče razkriti hrvaške vloge za odobritev izjeme. So pa nasprotno Kraševci Hoganu napovedali, da bodo zaradi te skrite vsebine in suma o ponarejanju dokumentov oni sprožili postopek pri evropskem uradu za boj proti goljufijam (OLAF). “Komisarja smo opozorili, da smo iz tistega malega delčka dokumentacije, ki je bil viden, videli, da je ponaredek v delu, ki se nanaša na zakon o vinu, pravilnik o izvornih sortah Hrvaške. Prvih šest členov dokumenta je datiranih na datum iz leta 2004, od sedmega člena dalje pa je to prelepljeno z zakonom iz leta 2010. Menimo, da je to ponarejen dokument, s katerim so na Hrvaškem verjetno hoteli zavajati komisijo in jo prepričati, da so imeli sorto teran zaščiteno že pred slovensko zaščito na evropski ravni,” je nove sume povzel Colja.

Predstavniki civilne iniciative so sicer sestanek pri komisarju Hoganu zapuščali z dobrimi občutki, saj da si je ta zanje vzel čas, jim prisluhnil in jih tudi povabil, naj njega in njegove sodelavce še naprej obveščajo o dogajanju. Za zdaj verjamejo, da to niso bile le vljudnostne besede. “Komisar Hogan je prvič slišal mnoge argumente in bo drugače gledal na zaščito terana, kot je gledal doslej,” je optimistično povedal Boris Lisjak, predsednik Združenja konzorcija kraških pridelovalcev terana.

Komisarju so predstavili način pridelave terana na Krasu, nam je po srečanju povedal David Štok, predsednik Društva vinogradnikov in vinarjev Krasa. “Predstavili smo mu, kako težko je na Krasu obdelati zemljo in imeti dobro vino. Parametri so pri nas veliko višji, kot so parametri hrvaških vin in Hrvatje nimajo pravice imeti niti trte teran, čeprav je ta vpisana na seznamu trt.” Sestanka sta se udeležila tudi župana občin Komen in Sežana.

“Hoganu sem povedal, da tako zame kot župana kot zanj kot komisarja velja, da danes sva, jutri pa naju ni, medtem ko najine odločitve ostajajo. Problematiko in težave lahko pustimo ali pa rešimo in mislim, da jo moramo za naše vinogradnike rešiti,” je dejal komenski župan Marko Bandelli. Sežanski župan Davorin Terčon je izpostavil tudi to, da zaradi zgodbe o teranu Slovenci izgubljajo zaupanje v evropske institucije. Če ne prej, bo morala Evropska komisija vsebino hrvaške vloge za odobritev izjeme razkriti, ko in če bo primer prišel na evropsko sodišče, je med drugim dejal Terčon.

Ministrstvo za kmetijstvo zdaj postavlja v ospredje to, da je evropska varuhinja človekovih pravic opozorila, da so zaradi prikrite vsebine v hrvaški vlogi za odobritev izjeme Sloveniji kršene pravice Slovenije in slovenskih pridelovalcev, nosilcev zaščite. Ti bi morali vedeti, s katerimi argumenti se izpodbija slovenska zaščita. Slovenija je na podpredsednika Fransa Timmermansa naslovila pobudo, da naj ali prekine postopek sprejemanja delegiranega akta ali pa naj ta postopek vsaj zaustavi. “Sloveniji in pridelovalcem posreduje vse razkrite dokumente, ter jim da čas za analizo podatkov in za to, da nanje odgovori,” je včeraj v Bruslju dejal minister za kmetijstvo Dejan Židan.

Tako predstavniki civilne iniciative kot Židan so včeraj obiskali tudi druge predstavnike evropskega političnega življenja in jim predstavili slovenske argumente. Zvečer je na slovenskem predstavništvu potekala še okrogla miza, na temo zaščite terana ter degustacija kraških dobrot.

JANA KREBELJ


Najbolj brano