Jazbec se bo odzval na očitke o domnevnih nepravilnostih pri ukrepih za banke

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec se bo danes le odzval na očitke o domnevnih nepravilnostih pri razlastitvah imetnikov obveznic in delnic v podržavljenih bankah. Ti so prisotni že praktično vse od izvedbe ukrepov konec 2013, ostrejši pa so postali po tem, ko so Finance objavile pogovor z neimenovanim uslužbencem Banke Slovenije.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec se bo danes le odzval na očitke o domnevnih nepravilnostih pri razlastitvah imetnikov obveznic in delnic v podržavljenih bankah.  Foto: STA
Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec se bo danes le odzval na očitke o domnevnih nepravilnostih pri razlastitvah imetnikov obveznic in delnic v podržavljenih bankah.  Foto: STA

LJUBLJANA > Spletne Finance so ta teden namreč objavile prepis pogovora med njihovim kolumnistom Tadejem Kotnikom, prizadetim imetnikom podrejenih obveznic, in njegovim neimenovanim znancem iz Banke Slovenije, ki razkriva, da so bili podatki, ki so bili podlaga za ukrepe Banke Slovenije v nato podržavljenih bankah, domnevno prirejeni.

Z informacijami, ki so zaokrožile v zvezi z Banko Slovenije, se bo v četrtek na seji seznanila tudi vlada. Podpredsednik vlade Boris Koprivnikar pravi, da informacije pozorno spremljajo, je pa Banka Slovenije popolnoma samostojna institucija in ni pod ingerenco vsakokratne vlade.

Mali delničarji naznanili kaznivo dejanje in pozvali k preiskavi na Banki Slovenije

Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS) je zato vse pristojne organe že nemudoma po objavi pozvalo, naj nemudoma uvedejo preiskavo zoper uslužbence Banke Slovenije, predvsem njeno vodstvo in vodje ključnih oddelkov.

Društvo MDS je na policijo tudi uradno dalo naznanitev kaznivega dejanja s prošnjo, da se po uradni dolžnosti preveri sume storitve kaznivih dejanj.

V Banki Slovenije so se sprva odzvali le s kratko izjavo, da je ukrepe sprejel svet Banke Slovenije, ki je po zakonu edini pristojen sprejemati tovrstne odločitve. “Ukrepe presoja sodišče, Banka Slovenije pa bo, ko bo znana odločitev sodišča, to spoštovala,” so povedali in napovedali, da se “zato v zvezi s to temo umikajo iz medijskih diskusij”.

Vendar pa so se po vrsti prispevkov v medijih v zadnjih dneh zdaj le odločili za pojasnila javnosti. Guverner Boštjan Jazbec je tako za danes ob 15. uri sklical izjavo za javnost.

Informacijski pooblaščenec meni, da bi morala Banka Slovenije kot pravna oseba javnega sektorja delovati bolj pregledno. V tej zvezi je izdal več odločb, na katere pa se je Banka Slovenije pritožila. “Ne preostane nam drugega, kot da čakamo na sodbo sodišča,” je dejala informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Informacijski pooblaščenec je imel Banko Slovenije lani in letos v več pritožbenih postopkih, izdal pa ji je skupaj osem odločb. Banka Slovenije je od vseh odločb izvršila le eno.

Očitki o nepravilnostih letijo na Banko Slovenije in nekdanjo vlado

V društvih malih delničarjev MDS in VZMD že dolgo opozarjajo na domnevne nepravilnosti pri izvedbi ukrepov za krepitev stabilnosti bank, predvsem pri določitvi kapitalske ustreznosti bank na podlagi izvedenih pregledov kakovosti aktive bank in obremenitvenih testov jeseni 2013. Očitki letijo tako na Banko Slovenije kot na takratno vlado oziroma na ministrstvo za finance.

Na ustavno sodišče so nato po uveljavitvi novele zakona o bančništvu, ki je bila pravna podlaga za odpis, pobude vložili tako stanovski združenji malih delničarjev kot varuh človekovih pravic in državni svet.

Ustavno sodišče prekinilo postopek do odločitve Sodišča EU

Ustavno sodišče je novembra lani odločilo, da se bo v postopku ustavne presoje zakona o bančništvu in novele tega zakona, ki je bila ena od podlag za razlastitev imetnikov podrejenih obveznic in delnic podržavljenih bank, z več vprašanji obrnilo na Sodišče EU v Luksemburgu. Do odločitve Sodišča EU je ustavno sodišče postopek za oceno ustavnosti prekinilo.

Izbrisali več kot 100.000 delničarjev

Po navedbah MDS je skupna vrednost odpisa lastnikov podrejenih obveznic v NLB, NKBM, Abanki, Probanki, Factor banki in v Banki Celje dosegla 597,25 milijona evrov. V vseh teh bankah pa so izbrisali 101.308 delničarjev, navajajo. Zaradi razlastitve je bilo doslej vloženih več različnih tožb proti vsem omenjenim bankam in proti Banki Slovenije.

STA


Najbolj brano