Luški delavci jutri k Cerarju

Predsednica nadzornega sveta Luke Koper Alenka Žnidaršič ima “navidezni kompleks Ivane Orleanske”, njen resnični cilj pa je zrušiti vlado Mira Cerarja, je na današnji seji državnozborske komisije zatrdil predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) v odhajanju Marko Jazbec. Odbor naj bi razpravljal o gospodarski škodi po nekajdnevni blokadi pristanišča, a se je pogovor razširila tudi na druge teme: od dinamike gradnje drugega tira do tega, zakaj so uslužbenci SDH v Koper prišli z varnostniki.

Vprašanje drugega tira je tudi del niza sklepov, ki jih je odbor 
sprejel pozno popoldne.  Foto: STA
Vprašanje drugega tira je tudi del niza sklepov, ki jih je odbor sprejel pozno popoldne.  Foto: STA

LJUBLJANA > Vprašanje drugega tira je tudi del niza sklepov, ki jih je odbor sprejel pozno popoldne. Vladi je naložil, naj v šestih mesecih dostavi opredelitev trase, načrta in rokov gradnje ter načrt financiranja drugega tira. Članica uprave Luke Koper Irena Vincek je sicer odgovor na vprašanje, kdaj bo torej zgrajen drugi tir, od ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška zahtevala že na seji. A ga ni dobila. “O tem, da je drugi tir naša prioriteta, ni dvoma. Lahko ste kritični, lahko govorite, da projekta ne znamo speljati, vsekakor pa ne, da ga nočemo,” je poudaril minister.

Odbor za finance je poleg tega SDH naložil, naj ugotovi neposredno odgovornost za ustavitev del v Luki Koper, vladi pa naj v šestih mesecih oceni škodo ter na seji sprejme dokumente, s katerimi se bo nedvoumno opredelila do srednjeročnega in dolgoročnega razvoja Luke Koper.

Krive so “napake in laži”

Udeleženci seje, tako poslanci kot gostje, so bili soglasni v tem, da je nekajdnevna zaustavitev del v Luki povzročila škodo, ocene o tem, kdo je kriv zanjo, pa so zelo različna.

Po mnenju Vincekove je odgovornost za dogajanje v Luki Koper in povzročeno škodo “na strani tistih, ki so povzročili dogajanja z zavajanjem, napakami, lažmi in vodenjem skritih postopkov in aktivnosti”. Zamude so skoraj v celoti nadoknadili, ladje, ki so se namenile v Trst, se bodo v Koper vrnile, je zagotovila. Ugotavljanje škode bo trajalo več mesecev, zahtevke bodo reševali sproti, je dodala.

Članica uprave SDH Nada Drobne Popovič je na odboru med drugim pojasnila, zakaj so pooblaščenci družbe na nedavno skupščino Luke Koper prišli z varnostno službo in zakaj so se pred prihodom pogovarjali s koprskimi policisti. “Vsak, ki je gledal posnetke protesta, je lahko videl jazbeca, zaprtega v kletki, za njo pa napis 'odprt lov na jazbeca.' Več groženj smo zaznali tudi na spletnih portalih,” je pojasnila.

“Specialci” in Milošević

Marko Jazbec, ki je govoril v osebnem imenu, je dejal, da je korporativno upravljanje v Luki Koper pod to upravo in predsednico nadzornega sveta “pri -273 stopinjah, na absolutni ničli temperaturne lestvice”.

“Luke Koper ne vodi uprava kot organ vodenja, še manj jo nadzira predsednica nadzornega sveta z zgolj navideznim kompleksom Ivane Orleanske, njeni cilji pa so izključno osebnofinančni in izrazito politični - torej rušenje gospoda Cerarja in njegove vlade,” je dejal Jazbec, ki meni, da “Luko Koper obvladujejo koruptivne, pridobitniške ter nepotistične klike in združbe v navezavi z nekaterimi sindikalnimi voditelji skozi fasado domnevno pristnega delavsko-ljudskega upora.” Delavcev ne gre obtoževati, saj so le živi ščit v “pouličnem mitingaštvu iz časov Slobodana Miloševića.” Škodo naj torej plača vodstvo Luke, je poudaril Jazbec, ki je poslance razburil z izjavo, da bi v marsikateri drugi državi ob takšnem dogajanju poslali “specialce”.

Ni pravih ljudi

“Žal mi je, da nimamo oziroma nismo imeli pravega človeka v vrhu SDH. Če nekdo maha s 'specialci' in vojsko, to pomeni, da nimamo pravih ljudi na pravih mestih” je menila poslanka Desusa Julijana Bizjak Mlakar. “Res upam, da ne bomo vlada, ki bo uporabila specialne enote proti lastnim državljanom,” je menil primorski poslanec Tilen Božič (SMC).

Počivalšek je vesel, da je dialog vendarle stekel, da so se razmere uredile ter da delavci delajo s polno paro. Ob večinoma pomirljivih tonih pa je vendarle nakazal na morebitne politične razloge dogajanja v Luki: “Želim verjeti, da so te stvari, ki so se dogajale v Luki, spontane, in kar strah me je pomisliti, da ne bi bilo tako. Zlorabljati Luko bi bilo samomorilsko. In če ima kdo kakšne drugačne, skrite cilje, so za te cilje edina prava pot volitve.”

Delavci so veseli vabila

Udeleženci seje so bili večinoma naklonjeni odločitvi predsednika vlade Mira Cerarja, da se pogovori z zaposlenimi v Luki Koper. “Izredno mi je žal, da delavci Luke Koper očitno še vedno nimajo pravih informacij. Nekdo očitno manipulira z neresnicami in jih spodbuja k nečemu, kar ni potrebno. Če tudi to, da sem večkrat preko medijev zelo natančno povedal, kaj je resnica, ne zaleže in so še vedno tarča manipulacij in laži, potem je prav, da se sestanemo," je danes izjavil premier.

“Nedopustno je, da predsednik vlade od sobote do srede razmišlja o tem, ali naj se gre pogovarjati z zaposlenimi,” je bila kritična Alenka Bratušek.

Mirko Slosar, predsednik sveta delavcev v Luki Koper, je vesel Cerarjevega povabila. Z njim se bodo srečali jutri popoldne. “Na to smo čakali že vse od začetka upora. Bistveno je, da pride do dialoga, to je dobro za obe strani,” je bil kratek Slosar. VH, SR, STA


Najbolj brano