Javnofinančni primanjkljaj pri 4,5 odstotka BDP

Javnofinančni primanjkljaj je v prvih devetih mesecih letošnjega leta dosegel 1,254 milijarde evrov, kar je 4,5 odstotka BDP. V enakem obdobju lani je primanjkljaj znašal 1,691 milijarde evrov oz. 6,3 odstotka BDP. Javni dolg je konec septembra letos znašal 28,933 milijarde evrov oz. 78,1 odstotka BDP.

 Foto: Susana Vera
Foto: Susana Vera

LJUBLJANA > Samo v tretjem letošnjem četrtletju je javnofinančni primanjkljaj znašal 387 milijonov evrov oz. štiri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP), v drugem četrtletju je dosegel 368 milijonov evrov oz. 3,8 odstotka BDP, v prvih treh mesecih leta pa 499 milijonov evrov oz. 5,8 odstotka BDP.

V Sloveniji je leta 2014 letna stopnja inflacije znašala 0,2 odstotka, prav tako je bila povprečna letna inflacija 0,2 odstotka, potem ko sta lani znašali 0,7 in 1,8 odstotka. Decembra letos je bila v Sloveniji 0,5-odstotna deflacija, je danes objavil državni statistični urad. V letu 2014 so se najbolj zvišale cene v skupini raznovrstno blago in storitve (za 5,8 odstotka), k inflaciji so največ prispevale višje cene zdravstvenega zavarovanja. Po drugi strani so se najbolj pocenili naftni derivati.

"Položaj v javnih financah je letos v prvih treh četrtletjih podoben kot lani - z eno samo razliko, da letos še nismo imeli enkratnih transakcij oz. transakcij za sanacijo bančnega sistema. Lani je bilo tega kar nekaj že v prvih treh četrtletjih," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal strokovnjak za nacionalne račune na državnem statističnem uradu Andrej Flajs.

V prvih treh četrtletjih letos ni bilo novih dokapitalizacij bank, v enakem obdobju lani pa so tekoči izdatki za dokapitalizacijo bank znašali 445 milijonov evrov ali 1,7 odstotka BDP.

Če ne upoštevamo dokapitalizacije bank in izdatkov zaradi finančne krize, je primanjkljaj države v prvih treh četrtletjih lani znašal 1,246 milijarde evrov ali 4,6 odstotka BDP, v enakem obdobju letos pa osem milijonov evrov več.

Se je pa primanjkljaj države brez izdatkov zaradi finančne krize v tretjem četrtletju v primerjavi z enakim lanskim obdobjem bistveno povečal: lani je v tretjem četrtletju znašal 245 milijonov evrov ali 2,6 odstotka BDP, letos pa 387 milijonov evrov ali štiri odstotke BDP.

STA


Najbolj brano