Janši odmerjeno premalo ali nedopustno veliko prostora

Varuh pravic gledalcev in poslušalcev RTVS Lado Ambrožič v poročilu za obdobje maj-avgust 2014 ugotavlja, da je bil večji del pritožb in pripomb namenjen informativnemu in športnemu programu TVS. Pri tem je bilo največ pozornosti deležno poročanje TVS o dogajanju glede obsojenega Janeza Janše. S poročilom se je danes seznanil programski svet RTVS.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Ambrožič je pojasnil, da so prišli številni protesti, ki Televiziji Slovenija (TVS) očitajo, da primeru Janša in Odboru 2014 ni bilo posvečeno dovolj pozornosti, druga stran pa je protestirala, da je bilo v programih obsojenemu politiku in odboru odmerjeno nedopustno veliko prostora.

V času kampanje za predčasne parlamentarne volitve so se na informativni program vsule kritike, da je TVS favorizirala stranko SMC, je dejal Ambrožič. Ocenil je, da je Radiotelevizija Slovenija (RTVS) projekt volitev izpeljala dobro. Izpostavil je oddajo Tarča, ki je po njegovih besedah kampanjo začela pred predpisanim datumom.

Generalni direktor RTVS Marko Filli je na varuha naslovil prošnjo, naj v poročilih nakaže predvsem na bistvene vsebinske sklope ter na negativne ali pozitivne trende, katerim bi moralo vodstvo zavoda posvetiti več pozornosti. V tokratnem poročilu je po Fillijevem mnenju le stežka najti predloge za izboljšanje programa.

Ambrožič je poudaril, da mnenje vodstva RTVS razume kot negativno oceno varuhovega dela. Po njegovih besedah je treba pozornost nameniti vsaki pritožbi in pripombi posebej, ne pa jih tematsko ali kako drugače združevati. Dodal je, da se vodstvo zavoda vedno znova ukvarja z delom varuha, namesto da bi se posvetilo stališčem gledalcev in poslušalcev.

Filli je odgovoril, da vodstvo RTVS varuhu nikakor ni dodelilo negativne ocene, saj se sploh ni opredeljevalo do njegovega dela. Po Fillijevih besedah odzivno poročilo vodstva na tokratno varuhovo poročilo zgolj izraža željo po učinkovitejši komunikaciji med varuhom, ustvarjalci programa in vodstvom zavoda.

Programski svet je pozval vodstvo zavoda, naj bo v odgovorih na pritožbe in pripombe gledalcev in poslušalcev v prihodnje čim bolj konkretno. Varuha pa je svet pozval, naj pripravi poročilo, v katerem bo konkretiziral svoje očitke na račun vodstva RTVS, da krši pravilnik o delovanju varuha.

Na dnevnem redu današnje seje programskega sveta je sicer tudi poročilo o realizaciji programsko poslovnega načrta v obdobju januar-september 2014 in predlog sprememb poslovnika sveta.

STA


Najbolj brano