Janševi podporniki razmišljajo tudi o kampiranju pred sodiščem

Odvetnik Janeza Janše Franci Matoz je na današnji novinarski konferenci Odbora 2014 ocenil, da vrhovno sodišče pri odločanju o Jaševi zahtevi za varstvo zakonitosti v zadevi Patria zavlačuje. To sklepa, ker se v času sodnih počitnic v zadevi ni zgodilo nič. Odbor 2014 pa medtem razmišlja o razširitvi aktivnosti v podporo Janši.

Odvetnik Janeza Janše Franci Matoz je na današnji novinarski konferenci Odbora 2014 ocenil, da vrhovno sodišče pri odločanju o Jaševi zahtevi za varstvo zakonitosti v zadevi Patria zavlačuje Foto: STA
Odvetnik Janeza Janše Franci Matoz je na današnji novinarski konferenci Odbora 2014 ocenil, da vrhovno sodišče pri odločanju o Jaševi zahtevi za varstvo zakonitosti v zadevi Patria zavlačuje Foto: STA

LJUBLJANA > Po Matozovih besedah bi bilo logično, da bi sodnica poročevalka v Janševi zadevi v času sodnih počitnic zadevo preučila in poslala v odločanje senatu, a se slednje ni zgodilo. Do odločitve po Matozovih besedah ni prišlo kljub temu, da je bilo sodnici ustavljeno dodeljevanje novih zadev in da naj bi sodišče o zadevi odločalo prednostno. "Zato je jasno, da se z zadevo neutemeljeno zavlačuje," je prepričan Matoz.

Primc je na novinarski konferenci komentiral tudi izjavo sodelavca inštituta za kriminologijo Dragana Petrovca, ki je v intervjuju za MMC RTV Janševe podpornike označil za "zametek drhali". Dejal je namreč: "Množica, ki zahteva kastracijo, ne samo lustracije, je zametek drhali, ki jo zna spreten politik spodbuditi čez rob." Takšna izjava je po oceni Primca skrajno neprimerna in nedopustna.

Matoz domneva, da bo Janša oproščen

Odvetnik predsednika SDS tudi sklepa, da vrhovno sodišče ne bo odločalo o prekinitvi prestajanja kazni Janši, pač pa bo o zadevi odločilo vsebinsko. Pri tem domneva, da bo Janša v zadevi oproščen. Kdaj se bo to zgodilo, Matoz ne more napovedati, meni pa, da bo čas odločitve odvisen od okoliščin, "ki so izven in ne znotraj vrhovnega sodišča. To bo vsakomur jasno, ko bo odločitev sprejeta," je dodal.

Da se v zadevi zavlačuje, je prepričan tudi član kolegija Odbora 2014 Aleš Primc, ki tudi meni, da predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša ni držal besede, ko je dejal, da se bo na Janševem primeru delalo tudi v času sodnih počitnic. "Da ni držal besede, sklepamo, ker rezultatov dela ne vidimo, poleg tega pa po naših informacijah sodnice poročevalke Vesne Žalik 10 dni ni bilo na delovnem mestu," pravi Primc.

Razmišljajo tudi o kampiranju pred sodiščem

Za v prihodnje Primc napoveduje tudi nove aktivnosti Odbora 2014, ki je bil ustanovljen za zaščito Janševih človekovih pravic. Poleg vsakodnevnih shodov, ki jih pripravljajo pred vrhovnim sodiščem, tako razmišljajo še o protestnih shodih pred drugimi sodišči, "kampiranju" pred sodiščem in podobno.

STA


Najbolj brano