Janšev zapis glede Valenčiča po mnenju DNS prestopa meje dostojnega v javnem komuniciranju

Zapis predsednika SDS in nekdanjega premierja Janeza Janše, ki je novinarja Televizije Slovenija (TVS) Erika Valenčiča na družbenem omrežju twitter označil za potencialnega terorista, prestopa vse meje dostojnega, sprejemljivega in spodobnega v javnem komuniciranju, so na spletni strani zapisali v Društvu novinarjev Slovenije (DNS).

Zapis predsednika SDS in nekdanjega premierja Janeza Janše, ki je novinarja Televizije Slovenija (TVS) Erika Valenčiča na družbenem omrežju twitter označil za potencialnega terorista, prestopa vse meje dostojnega, sprejemljivega in spodobnega v javnem Foto: STA
Zapis predsednika SDS in nekdanjega premierja Janeza Janše, ki je novinarja Televizije Slovenija (TVS) Erika Valenčiča na družbenem omrežju twitter označil za potencialnega terorista, prestopa vse meje dostojnega, sprejemljivega in spodobnega v javnem Foto: STA

LJUBLJANA > Po besedah DNS zapis obenem razgalja nadaljevanje razkroja politične kulture v demokratični državi in kaže zavestno ignoriranje odgovornosti za izrečene besede, ki bi morala biti pri politikih še posebej visoka. “Pri tem politiku in njegovi stranki nikakor ne gre za prvi žaljiv in nekulturen napad na novinarje, v tem primeru in v času, ko se zaradi strahu pred terorizmom krepita represija in nadzor, pa lahko ima tudi negativne posledice za novinarjevo delo,” so opozorili.

Od politike zahtevajo, da se odreče tovrstnim zlorabam javne besede, novo vodstvo TVS in uredništvo pa pozivajo, naj zaščiti poklicno in osebno integriteto svojih novinarjev.

Predsednik SDS Janez Janša je namreč nedavno objavil tvit, naslovljen na ameriško obveščevalno službo in izraelsko zunanje ministrstvo, v katerem je zapisal: “Bodite pozorni na potencialnega terorista Erika Valenčiča”. Valenčič, ki je bil danes na zaslišanju na specializiranem državnem tožilstvu zaradi suma izdaje tajnih podatkov Slovenske obveščevalno-varnostne agencije, je v odzivu na tvit poudaril, da so se po objavi dokumentarca Koalicija sovraštva, ki je nakazal na povezave stranke SDS z neonacisti, začeli napadi nanj s strani stranke in njej naklonjenih medijev.

Tvit in ti napadi so po njegovem mnenju klasična metoda odvračanja pozornosti. Ob tej priložnosti je Valenčič Janšo javno pozval, da naj pojasni povezave stranke z neonacisti in tudi ozadje izgreda, ki so ga novembra 2012 zanetili neonacisti, med katerimi so prepoznali enega člana, ki je povezan s SDS.

STA


Najbolj brano