“Janšev tvit je zavrženo in primitivno dejanje”

Obsodbe političnih pritiskov na delovanje novinarjev in medijev nasploh ter opozorila o pomenu objektivnega in nepristranskega novinarskega poročanja zaznamujejo današnjo nujno sejo odbora DZ za kulturo. Zahtevali so jo koalicijski poslanci, povod zanjo pa je bil zapis predsednika SDS Janeza Janše na Twitterju o novinarki in urednici TVS.

"Hvala koaliciji, da lahko razpravljamo o enem od ključnih 
problemov slovenskih davkoplačevalcev, to je o medijski 
prostituciji," je dejal danes Janez Janša. Foto: STA
"Hvala koaliciji, da lahko razpravljamo o enem od ključnih problemov slovenskih davkoplačevalcev, to je o medijski prostituciji," je dejal danes Janez Janša. Foto: STA

LJUBLJANA > V poslanskih skupinah SMC, Desus in SD so Janšev tvit, ki je močno odmeval v javnosti, označili za nedopusten politični pritisk na svobodo novinarskega dela. Janja Sluga (SMC) je koalicijsko zahtevo za sklic seje utemeljila s potrebo po zavrnitvi verbalnega nasilja, ki si ga je po njenih besedah dovolil prvak opozicije. Janšev tvit je označila za "zavrženo in primitivno dejanje".

Poleg Janše je zato Matić na današnjo sejo odbora povabil tudi novinarko Carlovo in urednico dnevnoinformativnih oddaj na nacionalni televiziji Mojco Šetinc Pašek, ki pa nista prišli na sejo. V pismu predsedniku odbora sta zapisali, da ne vidita svoje vloge v političnem prepiru med koalicijo in opozicijo. Carlova in Šetinc Paškova sta tudi pozvali poslance, naj razprave o novinarski svobodi ne omejijo zgolj na njun primer. Novinarki pa sta že pred dnevi napovedali, da bosta zoper Janšo zaradi njegovega zapisa na twitterju vložili tožbo. Vložili naj bi odškodninsko tožbo in zasebno kazensko tožbo zaradi razžalitve in posega v čast in dobro ime.

"Če danes ne bi bil 1. april, bi se človek zjokal nad tem, kar ste prebrali," se je na očitke Sluge odzval predsednik in poslanec SDS Janša. Opozoril je, da ima pri sebi vsaj nekaj 100 medijskih prispevkov obeh novinark Televizije Slovenija (TVS), o katerih je govora na odboru, v vsakem od njih pa je po njegovih besedah izrečena kakšna laž, ki ni bila nikoli deležna obsodbe novinarskega društva.

"Hvala koaliciji, da lahko razpravljamo o enem od ključnih problemov slovenskih davkoplačevalcev, to je o medijski prostituciji," je dejal Janša. Dodal je, da dobro razume prizadetost koalicije zaradi tvita, saj je prav zaradi medijske prostitucije zmagala na zadnjih volitvah. Začudil se je, da sta se novinarki tako hitro prepoznali v tvitu, čeprav v njem ni bilo ne priimka Carl ne Pašek Šetinc.

Vinko Gorenak (SDS) je poudaril, da se nihče od ogorčenih kritikov ni vprašal o vzroku Janševega tvita. V Sloveniji po poslančevih besedah namreč nimamo neodvisnega novinarstva, pač pa novinarstvo, ki je v veliki večini enako kot pred letom 1990. Verodostojne mednarodne raziskave pritrjujejo ugotovitvi, da je slovensko novinarstvo neuravnoteženo in levo usmerjeno, je dodal.

Dragan Matić (SMC), ki je tudi predsednik parlamentarnega odbora za kulturo, pa je Janševo in Gorenakovo razpravo označil za poučno, saj po njegovih besedah nazorno pove, kako si poslanca SDS predstavljata svobodo novinarskega dela. "Spravljati medije k pameti z verbalnim nasiljem je v vsakem primeru nesprejemljivo in vredno obsodbe," je poudaril. Janšev tvit zato po njegovih besedah zagotovo ni v ponos poslancu in prvaku opozicije.

Zapis sta obsodili tudi obe novinarski organizaciji v Sloveniji, mednarodne novinarske organizacije ter Platforma Sveta Evrope za zaščito novinarstva in novinarjev. Prav tako so ga obsodili na Radioteleviziji Slovenija pa tudi v nekaterih političnih strankah.

STA


Najbolj brano