Janšev neplačani rtv-prispevek naj bi že izterjali

Radiotelevizija Slovenija (RTVS) je po neuradnih informacijah Dnevnika od predsednika SDS Janeza Janše izterjala dolg. Kot je razkril na nedavni seji odbora za kulturo, Janša že dve leti ne plačuje rtv-prispevka, ki znaša 12,75 evra na mesec in s katerim javni zavod pridobi več kot 70 odstotkov vseh prihodkov, lani 93,5 milijona evrov.

Radiotelevizija Slovenija (RTVS) je po neuradnih informacijah 
Dnevnika od predsednika SDS Janeza Janše izterjala dolg. Foto: STA
Radiotelevizija Slovenija (RTVS) je po neuradnih informacijah Dnevnika od predsednika SDS Janeza Janše izterjala dolg. Foto: STA

LJUBLJANA > Predsednik SDS je neplačevanje rtv-prispevka razkril v petek na izredni seji parlamentarnega odbora za kulturo, na kateri so poslanci razpravljali o političnih pritiskih na svobodo novinarskega dela.

Po poročanju Dnevnika je povprečno število aktivnih zavezancev za plačilo rtv-prispevka najvišje v zadnjih 12 letih. V primeru, da zavezanec ne plača rtv-prispevka, ga RTVS na to opozori v okviru računa za tekoči mesec. Na vsakem izstavljenem mesečnem računu je zato hkrati tudi opomnik za vse zapadle neporavnane prispevke tekočega leta.

Na leto izdajo približno 18.000 sklepov o davčni izvršbi

"Če obveznosti kljub temu niso poravnane, prejme zavezanec odločbo o obveznosti plačila prispevka, ki jo izda RTVS in v primeru neplačila predstavlja izvršilni naslov za izvedbo davčne izvršbe," so postopke izterjavi za časnik pojasnili na RTVS in dodali, da rtv-prispevka ne izterjujejo prek sodišč, temveč po določilih zakona o davčnem postopku. Na RTVS po navedbah Dnevnika izdajo približno 18.000 sklepov o davčni izvršbi na leto. In kot je Dnevniku uspelo neuradno izvedeti, naj bi Janša prav na podlagi izterjave svoj dolg do RTVS že poravnal, v primeru novega dolga pa bodo postopek na Kolodvorski ponovili.

Janša pozval vse državljane, naj prenehajo plačevati rtv-prispevek

Dnevnik je tudi spomnil, da je Janša na omenjeni seji odbora tudi pozval vse državljane, naj prenehajo plačevati rtv-prispevek. "Pozivanje politikov k neplačevanju rtv-prispevka in s tem k državljanski nepokorščini je zelo neprimerno in neodgovorno dejanje. Spoštovanje zakonov je dolžnost vsakega posameznika, zlasti pa javnih oseb, kar politiki zagotovo so," je Janšev poziv v torek za časnik komentiral generalni direktor RTVS Marko Filli.

Po zakonu o RTVS se šteje, da ima sprejemnik vsaka pravna ali fizična oseba, ki je registrirana kot odjemalka oziroma plačnica električne energije v javnem električnem omrežju, razen če poda pisno izjavo, da nima svojega in da v svojih prostorih tudi ne uporablja tujega radijskega ali televizijskega sprejemnika ter da je bila seznanjena z zakonskimi posledicami neresnične izjave. Posameznika, ki ima sprejemnik in je podal neresnično izjavo, se po zakonu kaznuje z globo od okoli 130 do 420 evrov, je še zapisal časnik.

STA


Najbolj brano