Janša za vzpostavitev širokega političnega loka po vzoru Demosa

Predsednik SDS Janez Janša se je ob 27-letnici stranke ponovno zavzel za oblikovanje druge republike. Pri tem je napovedal iskanje zavezništev in izpostavil potrebo po oblikovanju širšega političnega loka po vzoru Demosa. Rezultati referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi obetajo, da se zavezništva spet lahko gradijo in zmagujejo, je dejal.

Predsednik SDS Janez Janša se je ob 27-letnici stranke 
ponovno zavzel za oblikovanje druge republike.  Foto: STA
Predsednik SDS Janez Janša se je ob 27-letnici stranke ponovno zavzel za oblikovanje druge republike.  Foto: STA

BLED > Janez Janša je v nagovoru udeležencem slavnostne akademije na Bledu spomnil na širok politični spekter šestih, pozneje celo sedmih strank, ki je v času slovenskega osamosvajanja sestavljal Demos. Ta demokratični spekter je imel nasproti sile, ki so zagovarjale v temelju nasprotna stališča. Demos je namreč za razliko od strank, ki so temeljile na komunistični partiji, zagovarjal demokratično Slovenijo brez ostalin preteklosti.

Politični položaj danes težji kot v času oblikovanja Demosa

Samostojnost Slovenije je Demos uspel uresničiti, pri vprašanju demokratizacije pa se je zapletlo, je povedal Janša. Veliko stare vsebine se je namreč po njegovih besedah pretočilo v nove institucije. Slovenija je na ta način postala država v tranziciji, ki se še danes ni končala.

Tudi strankarsko je bila po pomladi v začetku 90. let po besedah prvaka SDS na delu “velika zimska pozeba”. Od strank, ki so sestavljale Demos, so danes namreč ostale le še SDS ter “deloma” NSi in SLS. Tako je Slovenija danes v političnem položaju, ki je po Janševi oceni celo težji kot v času oblikovanja Demosa.

Ponovno je opozoril, da je bila aktualna vlada “postavljena po nepoštenih volitvah”. “Kar se postavi z manipulacijo in lažjo, tako tudi živi in tako tudi propade,” je povedal. Prav to se bo po Janševem prepričanju zgodilo politiki, ki “ukinja spol in organizira razprave o sovražnem govoru”, v ozadju pa se pripravlja že tretji rop slovenskih bank.

“Ne more biti samo SDS poklicana k boju za normalnost”

Kot je poudaril, je SDS edina stranka, ki je vsakič znova opozarjala na potrebo po prenovi političnega sistema, na potrebo po drugi republiki, in tudi pripravljala politične koncepte v tej smeri. Vendar pa danes “tudi mi potrebujemo zaveznike”. “Ne more biti samo SDS poklicana k boju za normalnost. Ne moremo samo mi, če pretiravam, prelivati kri za to. Tudi drugi so dolžni,” je dejal.

Rezultati referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, na katerem je večina zavrnila predlagano ureditev, po besedah prvaka SDS v tem pogledu opogumljajo. “Rezultat priča o tem, da nismo sami,” in obeta, da se zavezništva lahko ponovno gradijo, oblikujejo in na koncu tudi zmagajo, je poudaril Janša.

Pomanjkljivosti v obrambnih sposobnostih države

Med izzivi takšnega političnega kroga je Janša omenil spremembe volilnega sistema. Izpostavil pa je tudi pomanjkljivosti v obrambnih sposobnostih države. Evropi namreč grozi največji migrantski val v zgodovini človeštva, če dogovori, sprejeti na evropski ravni, v prihodnjih tednih ne bodo začeli veljati.

Diamantni znak Savini Savšek

Slovesna akademija, ki jo je spremljal tudi kulturni program, se je nadaljevala s podelitvijo priznanj dejavnim in zaslužnim članom stranke ter njenim lokalnim odborom. Najvišje priznanje, diamantni znak, je prejela dolgoletna dejavna članica stranke Savina Savšek.

Slovesnosti so se udeležili nekateri prepoznavni obrazi slovenskega družbeno-političnega prostora, ki pa niso člani SDS. Med njimi je bil tudi Aleš Primc, sovoditelj koalicije Za otroke gre, ki je že ob razglasitvi izida referenduma napovedal politično udejstvovanje.

V izjavi za medije po slovesnosti je Primc potrdil, da v iniciativnem odboru za ustanovitev gibanja že pripravljajo programsko deklaracijo. Ko jo bodo pripravili, jo bodo tudi predstavili medijem. Takrat bodo ljudi, ki se bodo strinjali z njihovim programom, tudi povabili k sodelovanju, je napovedal Primc.

Hojs: Potrebna bo še kakšna nova stranka

Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs je pritrdil Janševi tezi, da je treba sodelovati mnogo širše kot doslej. Spomnil je, da je sam v NSi zagovarjal širše sodelovanje, in ocenil, da “prihaja čas, ko se bo to tudi zgodilo”.

Bo pa po njegovih besedah v slovenskem političnem prostoru potrebna še kakšna nova stranka. Nekaj se jih je že napovedalo. Poleg Primčeve je slišati resne namige o ustanovitvi nove liberalne stranke, utegne pa nastati tudi kakšna s “patriotskega področja”, je dejal Hojs. Ali bo ostal v NSi, pa je po Hojsovih besedah odvisno od tega, kdo bo stranko prevzel na letošnjem kongresu.

Daleč od demokratične Evrope

Nekdanji mariborski župan Franc Kangler je ocenil, da smo v Sloveniji prišli do točke, ko “mora priti do velikih sprememb”. Dogajanje v gospodarstvu in pravosodju, pa tudi bivanje v državi nasploh so po njegovem mnenju namreč daleč od demokratične Evrope. Vlada pa ob takšnem ritmu delovanja, ob takšni vsebini in s takšnimi kadri ne bo zdržala niti do jeseni, je dejal nekdanji mariborski župan.

STA


Najbolj brano