Janša predstavil zgodovinski roman o Noriškem kraljestvu

Pri založbi Nova obzorja je izšel prvi zgodovinski roman predsednika SDS Janeza Janše z naslovom Noriško kraljestvo, Beli panter. Gre za prvo iz niza romanov o Noriškem kraljestvu in prikazuje otroštvo in mlada leta glavnega junaka, njegovo družino, ljubezni in prijatelje, ki jih zaznamuje nastanek kraljestva.

Pri založbi Nova obzorja je izšel prvi zgodovinski roman predsednika SDS Janeza Janše z naslovom Noriško kraljestvo, Beli panter. Foto: STA
Pri založbi Nova obzorja je izšel prvi zgodovinski roman predsednika SDS Janeza Janše z naslovom Noriško kraljestvo, Beli panter. Foto: STA

LJUBLJANA > Roman sledi znanim zgodovinskim dejstvom iz tega oddaljenega obdobja, kar po eni strani prinaša razmeroma trdno oporo napeti in romantični zgodbi. Opisuje življenje prebivalcev na prelomu iz 3. v 2. stoletje pred našim štetjem na ozemlju, kjer so danes Slovenija in sosednje države.

Po Janševih besedah je odločitev, da napiše knjigo, nastala leta 2009, ko se je udeležil simpozija o etnogenezi v Bovcu. Vire in dokumentacijo za roman je zbiral vse odtlej, medtem ko je roman pisal v preteklih petih mesecih.

Na današnji predstavitvi knjige je poudaril, da to ni znanstveno delo, ampak poskus osvetlitve nekega časa, ki lahko pojasni sedanjost. Na vprašanje, kdaj bodo sledila naslednja dela, pa je avtor odgovoril, da je to odvisno od zanimanja po prvem delu.

Predstavitve knjige se je udeležila tudi zgodovinarka Andreja Valič Zver in roman označila za podatkovno bogato in s skoraj filigransko natančnostjo podano zanimivo pripoved o življenju na našem ozemlju pred več kot dvema tisočletjema. Po njenem mnenju se v romanu kaže avtorjevo "izredno poznavanje doslej odkritih in znanih materialnih ter pisnih zgodovinskih virov, pa tudi novejših jezikoslovnih in genetskih analiz".

Zgodovinski roman iz tega obdobja je na Slovenskem redek. Po njenem mnenju roman pomembno zapolnjuje vrzel, obenem pa kar "kliče po filmski ali televizijski upodobitvi".

Janša je avtor več knjig drugih žanrov, med drugim Premiki (1992), Okopi (1994), je soavtor knjige 7 let pozneje (1995) in avtor zbornika z naslovom 8 let pozneje (1996).

STA


Najbolj brano