Janša bo moral novinarki zaradi žaljivega tvita plačati 6000 evrov

Velenjsko okrajno sodišče je v primeru odškodninske tožbe novinarke Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Mojce Šetinc Pašek zoper predsednika in poslanca SDS Janeza Janšo razsodilo, da bo Janša moral zaradi žaljivega tvita novinarki plačati 6000 evrov kazni, danes poroča spletni portal MMC.

Janez Janša Foto: STA
Janez Janša Foto: STA

LJUBLJANA > Kot navaja portal, sta novinarki RTVS Mojca Šetinc Pašek in Eugenija Carl odškodninsko tožili Janeza Janšo. Povod za tožbo je bila objava na družabnem omrežju twitter, v kateri je Janša zapisal: “Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C im Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan.”

Okrajno sodišče v Velenju, ki je s sodbo pritrdilo Šetinc Paškovi, je ugotovilo, da je bil Janšev tvit žaljiv že sam po sebi, ne glede na to, kdo ga je napisal, s kakšnim namenom in na koga se nanaša.

Sodišče je ocenilo, da vsebina zapisa izrazito izstopa iz okvirjev svobode govora, saj ta pravica ne sme posegati v sfero ustavno zagotovljene duševne celovitosti in osebnega dostojanstva druge osebe.

Trenutno še teče 15-dnevni rok, v okviru katerega se je moč pritožiti na sodbo, vendar sodbe ni mogoče izpodbijati. Velenjsko okrajno sodišče je izreklo zamudno sodbo, ker tožena stranka ni v roku odgovorila na tožbo.

Carlova še čaka na sodbo v njeni odškodninski tožbi, obe novinarki pa Janšo zaradi tvita tožita tudi kazensko. V tej zadevi je senat celjskega okrožnega sodišča že septembra zavrnil Janšev ugovor in ocenil, da obstaja utemeljen sum storitve kaznivega dejanja razžalitve.

Državni zbor je sicer v torek pritrdil predlogu parlamentarne mandatno-volilne komisije, naj poslancu Janši v tem kazenskem postopku ne prizna imunitete.

STA


Najbolj brano