Janša Cerarju sporoča, da “zapravlja državo”

Predsednik SDS Janez Janša premieru Miru Cerarju na besede, da je njegovo pismo nedržavotvoren poskus delitve, odgovarja na Twitterju. Tam je Janša Cerarju sporočil, da je njegova generacija Slovenijo gradila, osamosvojila in jo ubranila, "vi pa jo sedaj zapravljate". Kasneje je zapisal še: "Nesposobni Miro Cerar nas bo očitno izločil iz schengna".

Janez Janša je premierju sporočil, da je njegova generacija 
Slovenijo gradila, osamosvojila in jo ubranila, "vi pa jo sedaj 
zapravljate".  Foto: STA
Janez Janša je premierju sporočil, da je njegova generacija Slovenijo gradila, osamosvojila in jo ubranila, "vi pa jo sedaj zapravljate".  Foto: STA

LJUBLJANA > Zjutraj je potekala seja sveta za nacionalno varnost, kamor je bil vabljen tudi Janša kot predsednik največje opozicijske stranke. A se seje ni udeležil, svoje vzroke za to odločitev pa je pojasnil v javnem pismu, naslovljenem na Cerarja.

Cerar je na novinarski konferenci po seji sveta za nacionalno varnost odgovoril, da gre za predloge, ki so jih že slišali, in jih v večini že zdavnaj upoštevali, nekatere so tudi že izvedli, zato je to "trkanje na odprta vrata". Vsebino pisma pa vidi kot "poskus delitve Slovencev v času, ki je za nas usodnega pomena, ko moramo delovati skupaj". Spomnil je na vse delavce in prostovoljce, ki nesebično in požrtvovalno na terenu pri oskrbi beguncev delujejo skupaj, zdaj pa se mednje poskuša vnesti razdor, "samo da bi nekdo pridobival politične točke". Zato je politike na vseh ravneh in državljane pozval, naj zaupajo vladi, se z njo povezujejo in iščejo rešitve.

Na dosedanjih sejah so več njegovih predlogov preslišali ali zavrnili, zdaj pa jih povzemajo, je navedel Janša. Prav tako so predstavniki vlade v javnosti zanikali nekatere informacije s sej, kar postavlja pod vprašaj kredibilnost visokih državnih funkcionarjev in dvom v verodostojnost institucij izvršilne oblasti, meni.

Predsednik SDS je vladi tudi očital, da smo "ozek vrat steklenice na poti imigrantskega vala postali zato, ker smo zamudili s pravočasnimi ukrepi." Janša je v pismu Cerarju nanizal tudi nekaj predlogov ukrepov za spopadanje z begunsko krizo.

Na twitterju pa se je na Cerarjeve navedbe, da lahko Slovenija takoj postavi ograjo na meji s Hrvaško, če bo to potrebno, odzval z vprašanjem, kje natančno bi to storili in ali je trasa pripravljena in usklajena.

STA


Najbolj brano