Janša v DZ

Prvak SDS Janez Janša upa, da je odločitev ustavnega sodišča, ki mu je vsaj začasno vrnilo poslanski mandat, začetek konca spirale zlorabljanja državnih institucij in da bo režim zdaj malo premislil o nadaljnjih korakih.

Janez Janša ob prihodu v DZ Foto: STA
Janez Janša ob prihodu v DZ Foto: STA

LJUBLJANA > Janez Janša, ki je že na seji DZ, pričakuje, da bo koalicija začela obravnavati resne težave države in se bo nehala ukvarjati z njim.

V Sloveniji ima po ustavi oblast ljudstvo, ki odloča neposredno, na referendumih in z volitvami preko poslancev, je ob prihodu na sejo DZ v izjavi novinarjem poudaril Janša in dodal, da poslanci niso nad ljudstvom.

Janša: 58 poslancev se je dvignilo nad ustavo

58 poslancev, ki so glasovali za prenehanje njegovega mandata, se je po Janševem mnenju dvignilo nad ustavo in nad tiste, v imenu katerih odločajo. “To je bil akt, zavržno dejanje, s katerim je ta vladna večina s pomočjo dveh opozicijskih strank storila nekaj, kar se v parlamentarnih demokracijah doslej še ni zgodilo,” je prepričan Janša. To je bilo po njegovem mnenju dno vsega dogajanja in najmanj, kar se od teh poslancev pričakuje, je po Janševih besedah iskreno opravičilo. Če ne drugače, z odlogom, je dodal.

Na vprašanje, ali torej odločitev ustavnega sodišča nakazuje na to, da mu bo s končno odločitvijo tudi dokončno vrnilo mandat, je Janša odgovoril, da tokratna odločba ustavnega sodišča meri celo na več: da se bo razveljavilo del zakona o poslancih. Kot je dejal, v slednjem ni predvidenega ustreznega ali zadostnega - po njegovem mnenju nikakršnega - pravnega varstva proti “takšnim zlorabam, kot se je zgodila z odvzemom mandata preko glasovanja 58 poslancev”.

Do odločitve sodišča kritične nekatere stranke

Janša je še pojasnil, da v soboto ni klavzure SDS, kot so poročali mediji, pač pa posvet poslanske skupine, deloma s strokovnjaki, pa tudi seje nekaterih organov stranke. Janša napoveduje, da bo poslanska skupina v soboto oblikovala program dela za prihodnje leto. Kmalu bo minilo sto dni od nastopa mandata te vlade, je spomnil Janša in dodal, da bo 101. dan začel delovati strokovni svet SDS, ki bo ne le sproti spremljal dela oziroma po njegovih besedah nedela vlade, pač pa bo prihajal v javnost tudi s svojimi rešitvami.

Vodja poslancev SDS Jože Tanko je po odločitvi ustavnega sodišča, ki je do končne odločitve zadržalo sklep DZ o prenehanju Janševega mandata, k odstopu pozval premierja Mira Cerarja, predsednika DZ Milana Brgleza in predsednika mandatno-volilne komisije Mitje Horvata.

Medtem pa so bile do odločitve sodišča kritične nekatere druge stranke. V ZL in ZaAB pozivajo k čim prejšnji končni odločitvi, ki pa jo je po oceni vodje poslancev SD Matjaža Hana sodišče že nakazalo in pokazalo, da je “nagnjeno na desno”. V Desus in NSi odločitev spoštujejo.

STA


Najbolj brano