Janša napovedal vložitev interpelacije zoper vlado

Naslednji teden bo poslanska skupina SDS v DZ vložila zahtevo za interpelacijo dela vlade, “kjer bomo mi predstavili delo vlade in dali vladi še eno priložnost, da odgovori, zakaj po polovici mandata ni uresničeno tisto, kar so obljubljali”, je po poročanju Nova24TV na srečanju obljubljanskih odborov SDS v Domžalah napovedal predsednik Janez Janša.

Janez Janša Foto: STA
Janez Janša Foto: STA

DOMŽALE > “Prišli so rezultati in stranka, ki je dva meseca pred volitvami še ni bilo, je na volitvah postala relativna zmagovalka, v parlament so prišli ljudje, ki se niso poznali med sabo in v slovensko vlado nekdo, ki ni poznal svojega dela. V skladu s tem in z načinom, na kakršnega so dobili svoje volitve, tudi vladajo zadnji dve leti. Če bi bil mandat cel, kar ne bo, smo teoretično na polovici tega mandata,” so danes besede Janeza Janše povzeli na Nova24TV.

Vlada je delala svojo bilanco, po Janševih besedah pa so jo naredili tudi v SDS. “S strani vlade smo slišali v glavnem kitenje s tujim perjem, da imamo stabilno gospodarsko rast, padanje brezposelnosti in da nam agencije dvigujejo ocene, ki so pomembne za mednarodne finančne trge. Če pogledamo to stabilnost in gospodarsko rast, moramo vedeti, da ti rezultati, manjši proračunski primanjkljaj, vse to temelji na naporih, ki smo jih mi vložili v sanacijo gospodarske krize,” je poudaril.

Po Janševih besedah od vlade niso pričakovali logične ocene svojega dela. “Obljubili so marsikaj, a niti en minister ni predstavil svojih rezultatov in tistega, kar je obljubljal pred dvema letoma. Nihče ni naredil te bilance,” je dejal in dodal, da so bilanco naredili v SDS.

Strokovni svet SDS je po njegovih besedah v zadnjem mesecu primerjal po resorjih, kaj je ta vladna koalicija obljubila pred dvema letoma in kaj je naredila. Napovedal je, da bo naslednji teden poslanska skupina SDS v DZ vložila zahtevo za interpelacijo dela vlade. “Verjetno bodo zavlačevali, ampak še letos bo DZ opravil to razpravo in miza bo po tej razpravi precej bolj čista,” je poudaril.

Ob tem je spomnil, da je strokovni svet SDS od začetka letošnjega leta za vsak resor predlagal načrt konkretnih ukrepov, kako stvari izboljšat in da bi to kljub blokadam prišlo do slovenske javnosti. “Predlagali smo konkretne ukrepe tudi kar se tiče financiranja projektov v nacionalni infrastrukturi, ustanovitev narodne garde, konkretne ukrepe za racionalizacijo javne uprave, ključne rešitve, ki so potrebne, da se popravijo stvari v našem zdravstvu - to smo predlagali tik pred poletjem, v tem mesecu pa ukrepe na področju kmetijstva in podeželja, saj je še predvsem gozdarstvo zelo prizadeto,” je naštel Janša.

Ko bodo naslednje volitve, ne bo nihče mogel reči, da SDS nima programa, je dejal Janša in dodal: “Ne bodite presenečeni, če se predčasne volitve zgodijo drugo leto.”

O možnosti vložitve interpelacije zoper celotno vlado je svet stranke razpravljal že pred dvema tednoma na srečanju v Lenartu, vendar takrat konkretnih odločitev glede tega še niso sprejeli.

STA


Najbolj brano