Janša: Cerar prihodnje leto ne bo več premier

Predsednik opozicijske SDS Janez Janša meni, da Miro Cerar prihodnje leto ne bo več premier. Pravi tudi, da bodo šli slovenski volilci na še ene predčasne volitve. Vprašanje pa je, ali že po padcu Cerarjeve vlade ali bo vmes sestavljena še kakšna vlada, je dejal v pogovoru za 3. program Televizije Slovenija.

Predsednik opozicijske SDS Janez Janša meni, da Miro Cerar prihodnje leto ne bo več premier. Foto: Tamino Petelinsek
Predsednik opozicijske SDS Janez Janša meni, da Miro Cerar prihodnje leto ne bo več premier. Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Janez Janša je v pogovoru spregovoril o padcu javnomnenjske podpore največji vladni stranki SMC. Kot pravi, to samo po sebi ne potrebuje posebne razlage, saj ta vlada za zdaj ni naredila drugega kot dodatno zadolžila državo. “Problem Mira Cerarja je, da je realnost drugačna, kot je govoril v predvolilni kampanji, ko je s svojimi napovedmi o spremembah dajal lažno upanje,” je med drugim dejal Janša. Ob tem pa je ocenil, da je tudi Cerar zdaj že spremenil retoriko.

Stranka SMC bo po Janševih besedah preživela Cerarja, ki naslednje leto ne bo več predsednik vlade, ni pa nujno, da bodo že takrat predčasne volitve. “Do teh bo prišlo, če bodo botri stranke presodili, da bodo dobili na predčasnih volitvah več glasov, kot če čakajo do konca mandata,” je ocenil dvakratni nekdanji premier.

SDS, ki deluje v opoziciji, sicer pripravlja alternativni program vladi, pri čemer gre za posodobitev več sto ukrepov, ki so jih zapisali že v zadnja dva programa. “Natančno vemo, kaj je treba storiti,” je zatrdil Janša. In ob tem dejal, da bodo podprli tudi dobre ukrepe, ki jih bo predlagala vlada. “Slovenija bo imela to podporo, a bomo terjali, da se upošteva tudi naše izkušnje in potencial, ki ga imamo bistveno več kot SMC,” je pristavil.

Ob tem upa, da je informacija, da bo vlada z opozicijo usklajevala izvedbeni zakon o fiskalnem pravilu, pokazatelj, da je v vladne sobane prišla zavest, da se je treba o pomembnih zadevah usklajevati z opozicijo.

Janši je poslanski mandat vmes sicer prenehal zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria, nato pa mu je ustavno sodišče začasno, do končne odločitve, mandat vrnilo. Prepričan je, da bo tudi končna odločitev ustavnega sodišča sledila temu, prav tako pričakuje odločitev njemu v prid v primeru Patria, saj je evidentno, da so mu bile kršene človekove pravice.

Ob tem pa se je dotaknil tudi ljudi, ki mu podporo izrekajo na vsakodnevnih protestih pred sodno palačo. “Nemogoče bi bilo vztrajati toliko časa, če bi šlo samo zame, za posameznika. Gre za nekaj več, za prebujanje v situaciji, ko je lahko obsojen vsak, ki se je zameril režimu,” je med drugim dejal in dodal, da se tistim, ki so res oškodovali državo, nič ne zgodi. “Nimamo sodstva dveh hitrosti, ampak sodstvo petih hitrosti. Ljudem je dovolj in teh je vse več,” je dejal.

Kot je dejal, je bilo zoper njega vloženih že približno 160 kazenskih ovadb, a o umiku iz politike ne razmišlja. Če bi se umaknil, bi dal prav tistim, ki zlorabljajo institucije za obračun s politično konkurenco, je zatrdil v pogovoru za televizijo.

STA


Najbolj brano