Janković zanikal tudi očitke o utaji davkov

Ljubljanski župan Zoran Janković, ki se je zadnje dni znova znašel pod plazom očitkov o domnevno spornih in koruptvinih dejanjih, si želi, da bi sodišče vse očitke zoper njega združilo v en proces, nato pa odločilo. Vse očitke, tudi najnovejše o utaji davkov, je danes označil kot lažne, zato je prepričan, da bo na sodišču dokazal, da je nedolžen.

Ljubljanski župan Zoran Janković, ki se je zadnje dni znova 
znašel pod plazom očitkov o domnevno spornih in koruptvinih dejanjih, si želi, da bi sodišče vse očitke zoper njega 
združilo v en proces, nato pa odločilo. Foto: Borut Živulović/Bobo
Ljubljanski župan Zoran Janković, ki se je zadnje dni znova znašel pod plazom očitkov o domnevno spornih in koruptvinih dejanjih, si želi, da bi sodišče vse očitke zoper njega združilo v en proces, nato pa odločilo. Foto: Borut Živulović/Bobo

LJUBLJANA > Janković se je danes udeležil začetek gradnje hotela Intercontinental Ljubljana, kjer je odgovarjal tudi na vprašanja novinarjev o nedavnih očitkih glede zahtev po podkupovanju in utaji davkov pri prodaji delnic Mercatorja.

Pop TV je v namreč v torek poročal, da je tožilstvo zahtevalo novo sodno preiskavo zoper Jankovića, tokrat zaradi domnevne zatajitve finančnih obveznosti pred osmimi leti pri prodaji delnic Mercatorja, šlo pa naj bi za več kot 100.000 evrov. Tožilstvo naj bi zahtevalo sodno preiskavo tudi za njegovega sina Damjana.

Janković je danes dejal, da lahko glede tega sklepa le iz njegovega zaslišanja na policiji. "Hočejo me obdolžiti, da sem pri prodaji delnic Mercatorja naredil zaslužek, ker nisem prijavil davka," je dejal.

Pojasnil je, da je leta 2004 prodal Mercatorjeve delnice Electi, kriminalisti pa naj bi ga pod drobnogled vzeli, ker je dve leti kasneje na televiziji dejal, da bo prodal svoje delnice Mercatorja skladu Altima. Te so bile, kot je dodal danes, takrat že v Electini lasti.

"Če so mi policisti leto dni prisluškovali, mi imeli možnost slediti in našli le eno mojo izjavo, v kateri pojasnjujem, zakaj smo na razpisu umaknili zahtevo po referencah... jaz sem s tem zaključil," je še dodal.

S tem se je znova odzval na preiskavo Nacionalnega preiskovalnega urada, ki je prejšnji teden obiskal tudi ljubljansko mestno hišo, med drugim zaradi sumov, da je župan na podlagi obiska predstavnika podjetja KPL poklical direktorja ljubljanskega javnega podjetja Vodovod-Kanalizacija in mu naročil, naj spremeni razpisne pogoje za izbiro izvajalca za gradnjo komunalne infrastrukture na Rakovi jelši.

Zoper ljubljanskega župana na Okrožnem sodišču v Ljubljani sicer že poteka sojenje zaradi očitkov o nepravilnostih pri pridobivanju dovoljenj za gradnjo trgovskega centra v Niš v času, ko je še vodil Mercator.

STA


Najbolj brano